Κοινωνία
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 14:15

Υπ. Παιδείας: Κανένα λάθος στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών

«Ψευδές και ανυπόστατο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» περί λαθών στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών.

«Ψευδές και ανυπόστατο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» περί λαθών στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμά της με τίτλο «Παγίδα για χιλιάδες υποψηφίους – Λάθη στο μηχανογραφικό» η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι νέες ρυθμίσεις για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής και μία ‘αβλεψία’ έχουν φέρει σε απόγνωση σπουδαστές που εισήχθησαν σε λάθος σχολές». Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, «στο φετινό μηχανογραφικό περιλαμβάνονταν με την ίδια ακριβώς ονομασία πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες δεν είναι ισότιμες, αφού έχουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα». Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «πολλοί υποψήφιοι με τα μόρια που συγκέντρωσαν θα μπορούσαν να εισαχθούν σε σχολές που αποδίδουν πτυχίο επιπέδου μάστερ, αλλά μπήκαν σε σχολές τετραετούς φοίτησης».

«Είναι εμφανές ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν υπηρετεί την ενημέρωση. Αναρωτιόμαστε αν είναι ποτέ δυνατόν η άγνοια ενός γονέα να αποτελεί… είδηση» σχολιάζει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, «ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων ‘αστερίσκος’ ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Το υπουργείο σημειώνει πως «όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι τετραετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018».

Αναφέρει ακόμη πως στην ιστοσελίδα του υπουργείου «υπάρχουν όλα τα σχετικά και μόνο έλλειψη πληροφόρησης δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος».

«Είναι απολύτως γνωστό ότι ο νόμος 4485/2017 προβλέπει ότι μόνο τα πενταετή προγράμματα σπουδών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7)» συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου».

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει τέλος ότι «είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως ‘κατώτερων’ και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως ‘πτυχία ΤΕΙ’ όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων».

Για το ίδιο θέμα θέση είχε πάρει χθες και η ΑΔΕΔΥ.