Ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται αποφασισμένος να διαλευκάνει τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Kαθολικής Eκκλησίας. Την Τετάρτη εξέπληξε τους πάντες όταν συγκάλεσε τους επικεφαλής των επισκοπικών συνόδων στο Βατικανό από τις 21-24 Φεβρουαρίου του 2019 με στόχο να συνομιλήσουν για τις επιπτώσεις του σκανδάλου παιδεραστίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται αποφασισμένος να διαλευκάνει τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Kαθολικής Eκκλησίας. Την Τετάρτη εξέπληξε τους πάντες όταν συγκάλεσε τους επικεφαλής των επισκοπικών συνόδων στο Βατικανό από τις 21-24 Φεβρουαρίου του 2019 με στόχο να συνομιλήσουν για τις επιπτώσεις του σκανδάλου παιδεραστίας. Η υπόθεση έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις: Ιρλανδία, Χιλή, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Φιλιππίνες, Ινδία, Βραζιλία. Δεν φαίνεται να υπάρχει ήπειρος χωρίς κρούσμα σεξουαλικής κακοποίησης.
Γεγονός πάντως είναι ότι η σιωπή γύρω από το ζήτημα της παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία δείχνει να αποτελεί πλέον παρελθόν. Ενδεικτική για την αλλαγή του κλίματος και το τέλος της συγκάλυψης δεκαετιών είναι η νέα έκθεση για λογαριασμό της Συνόδου Γερμανών Επισκόπων σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων στην περίοδο 1946- 2014.
Τα βασικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν ήδη την Τετάρτη στις γερμανικές εφημερίδες Die Zeit και Der Spiegel. Ο εντεταλμένος της συνόδου επισκόπων για ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης Στέφαν Άκερμαν δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε τις διαστάσεις της σεξουαλικής κακοποίησης που αποδεικνύει η έρευνα. Μας προκαλούν θλίψη και ντροπή. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση».
Ζήτημα χρόνου και η χειροτονία νυμφευμένων διακόνων
Η έκθεση 350 σελίδων του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μάνχαϊμ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό των ιερέων που κατηγορούνται για παιδεραστία είναι κατά 5% υψηλότερο από το ποσοστό των διακόνων αλλά και ότι το 25% των κακοποιημένων ανηλίκων ήταν παπαδοπαίδια. Με άλλα λόγια, ενώ εκτός της Καθολικής Εκκλησίας τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια εντός εκκλησίας είναι αγόρια.
Η Επιτροπή Προστασίας Παίδων στο Βατικανό και το Κέντρο για την Παιδική Προστασία του Πανεπιστημίου Γκρεγκοριάνα της Ρώμης γνωρίζουν τους κύριους λόγους στους οποίους οφείλεται το πρόβλημα της κακοποίησης μέσα στην Καθολική Εκκλησία: η μεγάλη εξουσία του κλήρου, η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και η αυστηρή ιεραρχική δομή. Εντεταλμένοι για την προστασία ανηλίκων είχαν προβλέψει τις ραγδαίες εξελίξεις.
Υπάρχουν συνεργάτες στο Βατικανό που συγκρίνουν τις επιπτώσεις του παγκόσμιου σκανδάλου παιδεραστίας με τις επιπτώσεις που είχε στην Καθολική Εκκλησία η μεταρρύθμιση του Λουθήρου πριν 500 χρόνια και θεωρούν τον Πάπα Φραγκίσκο ως τον νέο Λούθηρο, ο οποίος θα αλλάξει το πρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας.
Την ίδια στιγμή υψηλά ιστάμενοι στο Βατικανό αναμένουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, το τέλος της αγαμίας του κλήρου ή η χειροτονία νυμφευμένων διακόνων. Πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Πάπα εκτιμούν μάλιστα, ότι το αργότερο στη Σύνοδο του Αμαζόνα τον Οκτώβριο του 2019, θα αναιρεθούν όλοι αυτοί οι αμφιλεγόμενοι περιορισμοί.