Κοινωνία
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 16:00

ΑΔΕΔΥ: Να αποκατασταθούν αδικίες λόγω λαθών στο μηχανογραφικό

Την αποκατάσταση αδικιών λόγω λαθών στο μηχανογραφικό ζητεί από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, η ΑΔΕΔΥ.

Την αποκατάσταση αδικιών λόγω λαθών στο μηχανογραφικό ζητεί από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, η ΑΔΕΔΥ.

Σε σχετική επιστολή που του απέστειλε, σημειώνει ότι στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών πανελληνίων εξετάσεων περιλαμβάνονταν με την ίδια ακριβώς ονομασία Πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες δεν ήταν ισότιμες (Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο ΑΠΘ).

Όλες οι παραπάνω σχολές είναι πενταετείς, με μοναδική εξαίρεση τη σχολή του νεοσύστατου Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, η οποία είναι τετραετής κι έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.

«Παρόλα αυτά, όμως, στο μηχανογραφικό δελτίο 2018 δεν υπήρχε καμία απολύτως διάκριση που να επισημαίνει αυτή την παραδοξότητα και να μπορούν οι υποψήφιοι να γνωρίζουν την διαφορά, ώστε να αποφασίσουν ανάλογα και με βάση τις επιθυμίες τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ποτέ στα χρονικά των πανελλήνιων εξετάσεων δεν έχει υπάρξει το φαινόμενο να αναγράφονται με την ίδια ακριβώς ονομασία και χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση στο μηχανογραφικό δελτίο σχολές που δεν είναι ισότιμες» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.

Όπως υποστηρίζει, «εξαιτίας αυτού του γεγονότος, υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων που ενώ μπορούσαν να εισαχθούν στις πενταετείς σχολές καθώς είχαν τον απαιτούμενο αριθμό μορίων, δηλώνοντας τη σχολή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής έμειναν από άγνοιά τους και λόγω του παραπλανητικού τρόπου αναγραφής εκτός των σχολών επιθυμίας τους και εισήχθησαν σε διαφορετική σχολή, πέφτοντας στην "παγίδα" του μηχανογραφικού δελτίου.

Με δεδομένο τον τεράστιο κόπο και τις θυσίες που έχουν υποβληθεί οι συγκεκριμένοι μαθητές, υπάρχει τεράστιο ηθικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί με πνεύμα κατανόησης, καθώς, αν γνώριζαν ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των σχολών δεν θα είχαν δηλώσει τη σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι βέβαιο πως κανείς δεν επιθυμεί να τραυματιστεί με τόσο άδικο και βίαιο τρόπο η ψυχοσύνθεση νέων ανθρώπων» αναφέρει προς τον κ. Γαβρόγλου η ΑΔΕΔΥ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της τον καλεί να δώσει άμεσα δίκαιη λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί «με ευθύνη των συντακτών του μηχανογραφικού δελτίου».

naftemporiki.gr