Κόσμος
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 10:58

Σερβία: Πρώτο σε δημοσκόπηση το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας

Αύξηση της δύναμης των εθνικιστών παρουσιάζει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Σερβία στα τέλη Μαΐου από την εταιρία Gallup International.

Από τους 2.200 πολίτες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, ποσοστό 40,2% δήλωσε ότι, εάν γινόταν σήμερα εκλογές, θα ψήφιζαν το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση το Δημοκρατικό του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς με ποσοστό 21%, τρίτο το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 10% και τέταρτο το Σοσιαλιστικό που ίδρυσε ο Μιλόσεβιτς με 6,1%.

Από τους πολιτικούς δημοφιλέστερος φέρεται ότι είναι ο αντιπρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς και ακολουθούν ο Μπόρις Τάντιτς και ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ενδιαφέρον στοιχείο από τη δημοσκόπηση αυτή είναι το γεγονός ότι το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα απείχε από τις εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν στις επόμενες εκλογές το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 60% τότε αυξάνονται οι πιθανότητες νίκης των εθνικιστών αφού, όπως έδειξαν προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι τους είναι "πειθαρχημένοι" και προσέρχονται μαζικά στις κάλπες.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων