Αφιερώματα
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 19:15

Θέλουμε μια Περιφέρεια που με «έξυπνες» τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα

«Οραματίζομαι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με συνδετικό κρίκο την Εγνατία Οδό, που θα μπορεί να διαχειρίζεται κεντροβαρικά τα υπολείμματα των γειτονικών Περιφερειών». Ο κ. Γεράνης έχει ξεκάθαρο όραμα και στόχους. «Οραματίζομαι να προχωρήσουμε στην 3η γενιά διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς να βλέπουμε δαίμονες στις τεχνολογίες αλλά υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που εδώ και δεκάδες χρόνια σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου εφαρμόζονται με επιτυχία.

«Οραματίζομαι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με συνδετικό κρίκο την Εγνατία Οδό, που θα μπορεί να διαχειρίζεται κεντροβαρικά τα υπολείμματα των γειτονικών Περιφερειών». Ο κ. Γεράνης έχει ξεκάθαρο όραμα και στόχους. «Οραματίζομαι να προχωρήσουμε στην 3η γενιά διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς να βλέπουμε δαίμονες στις τεχνολογίες αλλά υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που εδώ και δεκάδες χρόνια σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου εφαρμόζονται με επιτυχία.

Πώς θα φτάσουμε σε σχεδόν μηδενικό υπόλειμμα στην ταφή; 

Οι Εκτιμήσεις και όραμα του ΦοΔΣΑ για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να πάει από το 79% κ.β. ταφή στο 10% το 2030.
  • Το όραμα του ΦοΔΣΑ ΚΜ είναι σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (nearly ZERO WASTE), καταργώντας σχεδόν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων.
  • Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκτηση με ενεργειακή αξιοποίηση, μηδενίζοντας σχεδόν την ταφή.
  • Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να σχεδιαστεί ένα έργο ολοκληρωμένο, βιώσιμο που να σέβεται τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
  • Το οδικό αλλά και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας επιτρέπει τις συνεργασίες με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων. 

 Γι’ αυτό λέμε ότι το μέλλον είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Γιατί Αυτό διασφαλίζει: 

  • Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, 
  • Αποφυγή παράλληλων επενδύσεων
  • Υψηλή αποτελεσματικότητα των πολιτικών διαχείρισης

Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ είναι 

  • Ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους ΦοΔΣΑ της Βόρειας Ελλάδος προτείνει τη σύνταξη μιας πρότυπης μελέτης προκειμένου στα πλαίσια του υφιστάμενου σχεδιασμού αλλά και στην προοπτική της προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες της Κυκλικής Οικονομίας να:
  • Ορίσει τους στόχους και να εκτιμήσει με ακρίβεια τις ποσότητες και το είδος των υλικών που πρέπει να ανακτηθούν.
  • Προσδιορίσει τη βέλτιστη πρακτική ενεργειακής αξιοποίησης με στόχους τη βελτίωση της ανάκτησης των πόρων και τη μείωση του υπολείμματος προς ταφή

Επίσης να:

  • Διερευνήσει τη δυνατότητα συνεπεξεργασίας με άλλα ρεύματα αποβλήτων.
  • Προτείνει τη βέλτιστη χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας.
  • Συντάξει τη μελέτη χρηματοοικομικής βιωσιμότητας της επένδυσης. 
  • Εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
  • Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με απλά λόγια θέλουμε μια Περιφέρεια που με «έξυπνες» τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα! Μια Περιφέρεια η οποία με την καθημερινή, ενεργό και συστηματική συμμετοχή των πολιτών της θ’ ανεβάσει δραστικά μέχρι το 2020 τα επίπεδα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και θα προωθεί πρακτικές επαναχρησιμοποίησης. Οραματίζομαι μια κοινωνία χωρίς άλλα πρόστιμα, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις για τους πολίτες! 

Δεσμευόμαστε ότι θα διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων για σχεδόν δύο εκατομμύρια πολίτες -με τους σημερινούς περιορισμούς και δυσκολίες- και να βάλει το δικό του λιθαράκι στην περαιτέρω εξέλιξη και αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος. Κομβικό στοιχείο της προσπάθειας είναι οι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που με τη συνεργασία όλων υλοποιούμε. Συγκεκριμένα στην Κ. Μακεδονία ολοκληρώνονται συνολικά τρία μεγάλα έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων, τη ΜΕΑ Σερρών, η οποία υλοποιείται και θα είναι σε λειτουργία τον Απρίλη 2019, τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα που ξεκινάει η μελέτη για την υλοποίησή της στη Θέρμη (σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου) και τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα ΠΚΜ, της οποίας η μελέτη δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2018, ενώ αναμένεται για τις δύο ΜΕΑ, Ανατολικού και Δυτικού Τομέα η έναρξη της κατασκευής τους αρχές του 2020. 

Με την κατασκευή και τη λειτουργία των σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων θα έχουμε σημαντικά οφέλη για όλη την Περιφέρεια γιατί:

  • Θα μειωθεί δραστικά ο όγκος των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα μειωθεί η επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα περιοριστεί η πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.

Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις.

Νιώθω πραγματικά περήφανος που για ακόμη μία φορά η Κεντρική Μακεδονία πρωτοπορεί αλλά πρωτίστως συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτυγχάνοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία, αποκλείοντας οποιαδήποτε μελλοντική επιβάρυνση από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρόστιμα-τέλη για μη ορθολογική διαχείριση.

Προσωπικά, αλλά και η Αυτοδιοικητική οικογένεια της Κεντρικής Μακεδονίας επιθυμούμε μια Περιφέρεια που με άξονα τη διεθνή εμπειρία, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, τον οικολογικό σχεδιασμό και τη βιομηχανική συμβίωση, ο ΦοΔΣΑ θα προβεί σε λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια Κυκλική Οικονομία. Κάνοντας έτσι το δημιουργικό άλμα στο μέλλον μέσα από ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα ενεργειακής αξιοποίησης στερεών αποβλήτων. Χρειαζόμαστε μεθοδική και πολλή δουλειά, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με συνέπεια και κοινωνική ευθύνη.