Ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, αναλύει το αποτύπωμα της μακρόχρονης παρουσίας της, στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή της εταιρείας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που είναι αφιερωμένη στην καινοτομία.
Ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, αναλύει το αποτύπωμα της μακρόχρονης παρουσίας της, στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή της εταιρείας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που είναι αφιερωμένη στην καινοτομία.
Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται η Pfizer στην Ελλάδα;
«Η Pfizer άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 με την ίδρυση της Pfizer Hellas A.E. Στο διάστημα των 60 περίπου χρόνων που είμαστε εδώ έχουμε αναπτύξει προγράμματα και συνεργασίες που θέτουν ως στόχο τη βελτίωση της υγείας και την ενδυνάμωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης, με ένα χαρτοφυλάκιο φαρμάκων και εμβολίων που αριθμεί σήμερα πάνω από 100 προϊόντα σε 13 θεραπευτικές κατηγορίες».
Πόσο σημαντική είναι για την Pfizer η έννοια της καινοτομίας;
«Η καινοτομία είναι μια έννοια συνυφασμένη με την προσπάθεια του ανθρώπου να ζει καλύτερα και όταν αναφερόμαστε στην υγεία, να ζει περισσότερο. Είναι αδιαμφισβήτητο επίσης ότι η καινοτομία στον τομέα της ιατρικής και των βιοεπιστημών έχει οδηγήσει σε σημαντικά κοινωνικά άλματα, όπως -για παράδειγμα- η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, η διάχυση της ευημερίας σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού κ.λπ. Για μια δυναμική βιο-φαρμακευτική εταιρεία, όπως η Pfizer, αποτελεί καθημερινή πρόκληση να προάγει διαρκώς αυτήν ακριβώς την έννοια. Θα έλεγα ότι η καινοτομία ταυτίζεται απόλυτα με τον χαρακτήρα και τη στρατηγική της εταιρείας μας. Στην προσπάθειά μας να υπηρετήσουμε διαχρονικά, με συνέπεια και ευθύνη, τις ανάγκες των ασθενών, επενδύουμε στην καινοτομία μέσω της εξέλιξης της επιστήμης. Επενδύουμε δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για να διασφαλίσουμε σε εκατομμύρια ανθρώπους καλύτερη ζωή. Επιταχύνουμε την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών, για να καλύψουμε ανάγκες που αφορούν από έναν ασθενή με μια σπάνια πάθηση έως και πολλά εκατομμύρια ασθενείς, σε όλο τον κόσμο».
Μπορεί να υποστηριχθεί η καινοτομία σε περίοδο οικονομικής κρίσης;
«Εάν συμφωνήσουμε και αναγνωρίσουμε ως κοινωνική προτεραιότητα την προαγωγή της υγείας και την καθοριστική συμβολή που μπορεί να έχει στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, τότε έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση να αναγνωρίσουμε έμπρακτα την αξία των καινοτόμων θεραπειών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια Πολιτεία που διαθέτει θεσμούς και αξιόπιστους μηχανισμούς, που μπορούν να αξιολογήσουν αυτές τις θεραπείες, με κριτήριο τον βαθμό καινοτομίας και τα οφέλη που προσφέρουν στους ασθενείς και στην κοινωνία. Σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να θεσπίσουμε διαφανείς διαδικασίες, που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να φτάσει συντομότερα το καινοτόμο φάρμακο στον ασθενή που το έχει ανάγκη. Η έξοδος της χώρας από τη στενή επιτήρηση των μνημονίων πρέπει να οδηγήσει στην άρση των εμποδίων πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα, που επιβλήθηκαν για λογιστικούς λόγους (όπως το 25% επιπλέον επιστροφές), αλλά και σταδιακά να επανέλθει η κατά κεφαλή δαπάνη σε επίπεδα αντιπροσωπευτικά των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, αφού τώρα βρίσκεται πολύ κάτω από τον Μ.Ο. της Ευρώπης».
Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της εταιρείας σας;
«Στόχος μας είναι να εξελιχθούμε στη σημαντικότερη βιο-φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, θέτοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους ασθενείς. Στην Ελλάδα στόχος μας είναι να εισάγουμε νέες θεραπείες στους τομείς της ογκολογίας, της ανοσολογίας, των εμβολίων και των λοιμώξεων. Βλέπουμε μπροστά και επενδύουμε στους τομείς που θεωρούνται αιχμή της τεχνολογίας, για την κάλυψη ανεκπλήρωτων αναγκών των ασθενών και δραστηριοποιούμαστε είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες. Εισερχόμαστε δε και στις γονιδιακές θεραπείες, όπου μάλιστα πρόσφατα επενδύσαμε σε μια αυτόνομη μονάδα παραγωγής. Το μέλλον βρίσκεται στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην ιατρική έρευνα ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου».
Είστε εισαγωγείς ή παράγετε στην Ελλάδα τα φάρμακά σας;
«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και υλοποιούμε στρατηγικές συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις και προμηθευτές, για την παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων μας στην ελληνική αγορά. Το 2017, για παράδειγμα, 4 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων παράχθηκαν στην Ελλάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών προμηθειών της εταιρείας στη χώρα. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος εισάγεται από εργοστάσια που προμηθεύουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα διατηρούμε συνεργασίες προώθησης και διακίνησης σημαντικών προϊόντων μας με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες».
Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη δραστηριοποίηση εταιρειών, όπως η Pfizer;
«Για τη συνεισφορά μας στη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μιλά το χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων και θεραπειών μας. Όμως η Pfizer Hellas δεν είναι μόνον φάρμακο. Συνεισφέρει ως εταιρεία στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην απασχόληση, στην καινοτομία και στην έρευνα, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, μέσω σημαντικών συνεργασιών και δράσεων. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι:
Ο τομέας του φαρμάκου έχει προοπτικές στην Ελλάδα;
«Πιστεύω πραγματικά ότι ο τομέας του φαρμάκου μπορεί να αποδειχτεί για την Ελλάδα ως ένας από τους βασικούς τομείς για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει “πολλαπλασιαστή ισχύος” της ελληνικής οικονομίας, αφού διαθέτουμε όλα τα στοιχεία για να πετύχουμε τον στόχο αυτό. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τα κατάλληλα εταιρικά σχήματα, αλλά κυρίως το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό. Αυτό που χρειάζεται επιπλέον είναι ένα περισσότερο φιλικό στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία περιβάλλον και λιγότερη γραφειοκρατία για να το πετύχουμε».