Κόσμος
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 12:44

Σε Λονδίνο και Παρίσι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ θα μεταβεί από την Κυριακή στο Λονδίνο και μετά στο Παρίσι σε μια προσπάθειά του να πείσει για το πρόγραμμά του που έχει ως στόχο τη μονομερή οριοθέτηση των συνόρων του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Ο Ολμερτ έχει ήδη παρουσιάσει το φάκελό του τον περασμένο μήνα στην Ουάσινγκτον, κατόπιν στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία. Στο Λονδίνο θα συναντηθεί τη Δευτέρα με το βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ πριν συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στο Παρίσι.

"Δεν ζητάμε το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους αλλά την κατανόησή τους. Ο στόχος είναι να θεμελιώσουμε μια διεθνή ομοφωνία όσον αφορά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού", εξηγεί προσκείμενος του Ολμερτ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το πρόγραμμα του Ολμερτ που βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμού, προβλέπει δύο στάδια. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βεβαιώνει ότι επιθυμεί να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος με τη σειρά του έχει δηλώσει έτοιμος να τον συναντήσει προσεχώς.

Ο Ολμερτ ζητά από τον παλαιστίνιο ηγέτη να επιβάλλει την εξουσία του στη Χαμάς προκειμένου το μεγαλύτερο παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα που είναι στην κυβέρνηση ν' αναγνωρίσει το Ισραήλ, κάτι που η Χαμάς δεν δέχεται.

Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών με τον Αμπάς, ο Ολμερτ εκτιμά ότι το Ισραήλ θα έχει κάθε ελευθερία δράσης για να "πάρει την τύχη του στα χέρια του" και να εφαρμόσει το λεγόμενο πρόγραμμά του της "αναδιάταξης" των ισραηλινών δυνάμεων.

Η πρωτοβουλία αυτή προβλέπει την τμηματική αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη με κατεδάφιση των μικρών εβραϊκών οικισμών. Επίσης την προσάρτηση των εδαφών στα οποία βρίσκονται οι κυριότεροι εβραϊκοί οικισμοί με αναδιάταξη σχεδόν 70.000 εκ των κατοίκων τους στα μεγάλα συγκροτήματα των εβραϊκών οικισμών, όπως και η κοιλάδα του Ιορδάνη.

Το σχέδιο αυτό προκάλεσε επικρίσεις στην Ευρώπη. Στις 17 Μαΐου σε επίσκεψη του γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, ο Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί είχε προειδοποιήσει ότι "αποκλείεται ένα μονομερώς καθορισμένο σύνορο να τύχει διεθνούς αναγνώρισης".

Αρθρογράφος της εφημερίδας Χααρέτζ εκτιμά ότι ο Ολμερτ έχει επί του παρόντος αποτύχει στην "εκστρατεία του για την προώθηση" του προγράμματός του. "Οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα της αναδιάταξης ως μια νέα μηχανορραφία που έχει ως στόχο να καταληφθούν νέα εδάφη, να υπάρξουν νέες προσαρτήσεις, συνέχιση της κατοχής, καταχρήσεις και απαρτχάιντ", γράφει.

Ο Ολμερτ ωστόσο δείχνει αισιόδοξος. "Τον τελευταίο καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τις περισσότερες περιπτώσεις μια σταθερή θέση έναντι της Χαμάς διακόπτοντας την παροχή οικονομικής βοήθειας αρνούμενη να έχει επαφές με την οργάνωση αυτή", υπογραμμίζει ο αξιωματούχος.

Όσον αφορά το σημείο αυτό, ο Ολμερτ ελπίζει οι Ευρωπαίοι να μην αμβλύνουν τη στάση τους αίροντας για παράδειγμα το πάγωμα της ετήσιας βοήθειας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλλονταν στην Παλαιστινιακή Αρχή

"Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά οικονομικών πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή που έγινε τρομοκρατική οντότητα από τότε που η Χαμάς ήρθε στην εξουσία. Αλλά δεν θα αντιταχθούμε στην καταβολή πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανθρωπιστικές ανάγκες", υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Κατ' αυτόν, ο Ολμερτ επιθυμεί να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους σε ένα "σύστημα δραστικού οικονομικού ελέγχου".

Η ΕΕ εξετάζει ένα μηχανισμό που θα επιτρέπει να δρομολογηθεί οικονομική βοήθεια η οποία δεν θα προωθηθεί στην κυβέρνηση της Χαμάς.

Το άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο θα αναφερθεί κατά το ταξίδι του ο Ολμερτ είναι το Ιράν. Το Ισραήλ διεξάγει εκστρατεία για την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, στην περίπτωση που η Τεχεράνη αρνηθεί να διακόψει τον πυρηνικό της πρόγραμμα.

"Σε αυτό το μέτωπο επίσης, οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν μια θετική προσέγγιση. Κατάλαβαν ότι το πρόγραμμα αυτό δεν συνιστά μόνο απειλή για το Ισραήλ, αλλά για όλο τον κόσμο και κυρίως για την Ευρώπη", πρόσθεσε ο αξιωματούχος Αναφερόμενος στη ναζιστική Γερμανία, υπογράμμισε ότι "η Ευρώπη έμαθε πριν από τουλάχιστον 60 χρόνια ότι οι παραχωρήσεις της σε απολυταρχικά καθεστώτα δεν μπορούν να καταλήξουν παρά μόνο σε καταστροφή".

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων