«Επιτυχία του ελληνικού λαού», αλλά και συνολικά της Ευρώπης, που «απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις» χαρακτήρισε την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Επιτυχία του ελληνικού λαού», αλλά και συνολικά της Ευρώπης, που «απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις» χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Η Eλλάδα τα κατάφερε» είπε, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη φορά που είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «οι μισοί με επευφημούσαν, οι άλλοι μισοί με αποδοκίμαζαν, αλλά ελάχιστοι πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «πολύ τιμητική» πρόσκληση να μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό» το γεγονός ότι του παρέχεται η ευκαιρία αυτή του παρέχεται «λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και τη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, μετά από οκτώ χρόνια.
«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς, είχαν ρίξει τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να προτεραιοποιήσουν τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Σημείωσε ακόμη ότι «από το 2010 έως το 2014 η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου» και ότι «η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της μετατράπηκε και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης». Ωστόσο όπως είπε, η Ελλάδα είναι σήμερα «μια διαφορετική χώρα». «Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη... Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης κα επαναφέραμε την οικονομια σε τροχιά ανάπτυξης» υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».
«Θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις»
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι η χώρα επανέρχεται στο παρελθόν της». «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση. Το τέλος των μνημονίων δεν συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, συνιστά ιστορική τομή με το παρελθόν» πρόσθεσε.
Όπως είπε, την προσεχή περίοδο «θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών μέσω και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης». «Θα συνεχίσουμε τη πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας» ανέφερε.
«Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του σωβινισμού»
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε». «Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφάλειας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις» παρατήρησε.
«Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να γίνει περισσότερο δημοκρατική, αξιοποιώντας τα όποια θεσμικά και πολιτικά εργαλεία απέδιδε η Συνθήκη της Λισαβόνας, έγινε περισσότερο τεχνοκρατική και εθνοκεντρική» σημείωσε ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων. Όπως είπε, «κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δεν λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες» και «με σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικας να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και από τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» συνέχισε για να προσθέσει ότι «ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες».
Το αποτέλεσμα, όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, ήταν να εξουθενωθούν «μεγάλα κοινωνικά στρώματα» και να «προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια». Όπως είπε, «αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού» και «μετέφερε την ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο».
«Η Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους»
Εστιάζοντας συγκεκριμένα στο προσφυγικό ανέφερε πως «σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου». «Την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς» σημείωσε για να συμπληρώσει πως «η Ελλάδα με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
Επισήμανε στη συνέχεια ότι «η προσφυγική κρίση, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες». «Όταν κυριαρχεί η λογική του απομωνοτισμού έναντι της συνεργασίας, η λογική του "ο καθένας μόνος του", έναντι του επιμερισμού των βαρών, η λογική της εθνικής αναδίπλωσης έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού» ανέφερε.
«Μάχη αρχών» οι ευρωεκλογές
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η αναμέτρηση των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μάη θα είναι κάτι παραπάνω από μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, θα είναι μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών, για την ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού που απειλούν την Ευρώπη».
Υπογράμμισε τέλος πως «σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, οι δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω».
naftemporiki.gr