Πολιτική
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 14:16

Παπανδρέου: Εθνική στρατηγική και στην Παιδεία

Πολυ εποικοδομητική χαρακτηρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τη συναντηση που είχε σήμερα στον Περισσό, με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά.

«Μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να προωθήσουμε και να ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα μας και παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

«Προς αυτή την κατεύθυνση, θα επιμείνω στην ανάγκη συνεννόησης για να φτάσουμε σε μια εθνική στρατηγική, μια εθνική στρατηγική που θα αποδώσει εντέλει και το "μέρισμα ειρήνης", ένα "μέρισμα ειρήνης", που πρέπει να επενδυθεί στη νέα γενιά, πρέπει να επενδυθεί στο χώρο της παιδείας».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως εθνική στρατηγική χρειάζεται και στο χώρο της Παιδείας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί από τα χθεσινά επεισόδια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να μην να μη ψηφίσει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα στο καλοκαίρι, ώστε όπως είπε, «μέσα από έναν διάλογο να μπορέσουμε να φτάσουμε κι εδώ, σε μια εθνική στρατηγική για την παιδεία».

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε πως το ΚΚΕ ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά έξω από τις προδιαγραφές που θέτουν Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι δύο αυτοί οργανισμοί, επιδεικνύουν ανοχή στις αξιώσεις της Τουρκίας.

Ο διάλογος, υπογράμμισε, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, δεν μπορεί να περιλαμβάνει γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ακρωτηριασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οσον αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων πριν την όποια προσφυγή στη Χάγη, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι το πότε, θα πρέπει να εξεταστεί σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, με τεχνική και διπλωματική προεργασία που, όπως παρατήρησε, έχουν καθυστερήσει να γίνουν.

Επίσης, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει, μέσω διαλόγου, να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και για την αποφυγή επεισοδίων που, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροπές.