Πολιτιστικά
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 12:37

Βανδαλισμοί σε Μουσεία: Την Αγία Γραφή επικαλούνται οι συλληφθείσες

«Ρίχναμε λάδι και μύρο στα εκθέματα, γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργό», υποστήριξαν οι δύο γυναίκες που συνελήφθησαν την Κυριακή το πρωί στην Παλαιά Βουλή, κατηγορούμενες για απόπειρα βανδαλισμού εκθεμάτων.

«Ρίχναμε λάδι και μύρο στα εκθέματα, γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργό», υποστήριξαν οι δύο γυναίκες που συνελήφθησαν την Κυριακή το πρωί στην Παλαιά Βουλή, κατηγορούμενες για απόπειρα βανδαλισμού εκθεμάτων.

Οι δύο Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας συλληφθείσες, οι οποίες κρατούνται στην Ασφάλεια Αθηνών και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, είναι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ εκείνες που προκάλεσαν φθορές στο Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη.

Στα τέλη Ιουλίου, ορισμένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που είναι παράλληλα κειμήλια της Ορθοδοξίας, είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από λιπαρή ουσία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν περισσότεροι από 20 φύλακες στον χώρο. Επίσης, την Κυριακή 26 Αυγούστου, το ίδιο το Μουσείο Μπενάκη με ανακοίνωσή του ενημέρωνε ότι είχε σημειωθεί στον χώρο «βανδαλισμός με άοσμη και διάφανη λιπαρή ουσία σε διάφορα σημεία».

Φύλακας στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής εντόπισε, το πρωί της Κυριακής, στον χώρο δύο γυναίκες, έκρινε τις κινήσεις τους ύποπτες και ειδοποίησε την ΕΛΑΣ.

Αστυνομικοί απέκλεισαν τις εξόδους του κτηρίου και στη συνέχεια έκαναν έλεγχο στις τσάντες και τα ρούχα των γυναικών, όπου βρέθηκαν μπουκάλια με λάδι.

Ποινική δίωξη

Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των δυο γυναικών που οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όπου, αν και ζήτησαν να δικαστούν σήμερα, η έδρα ανέβαλε τη δίκη, ώστε να προσκομιστεί στο δικαστήριο η έκθεση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, μετά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί στο υγρό που χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους σε δύο Μουσεία.

Αρνούνται την κατηγορία

Και οι δύο γυναίκες φέρονται να αρνούνται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν φθορές. Η μία, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ομολογεί πως είναι η δράστης των επιθέσεων και επικαλείται κάποια ιεροτελεστία αντίστοιχη με το Χρίσμα -μετά τη Βάπτιση- αναφερόμενη σε «εξαγνισμό» των εκθεμάτων με «μύρο». Φέρεται, επίσης, να λέει πως το υγρό που έριξαν στα αντικείμενα των Μουσείων δεν ήταν έλαιο μύρου, αλλά ηλιέλαιο. Η άλλη γυναίκα υποστηρίζει πως απλώς συνόδευε τη συγκατηγορούμενή της, χωρίς να ρίχνει η ίδια υγρό σε εκθέματα.