«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τις εξαγγελίες του από το βήμα της 83ης ΔΕΘ. Για το ζήτημα των συντάξεων, σημείωσε ότι «έχουμε σημαντικές πιθανότητες να άρουμε την περικοπή, θα πείσουμε τους εταίρους ότι δεν χρειάζεται». «Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά μαζί τους, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τις εξαγγελίες του από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι εξαγγελίες αφορούν τις ελάχιστες ελαφρύνσεις και είναι απόλυτα εφικτές. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «πάει καλά η οικονομία», «βλέποντας» χώρο για κοινωνικό μέρισμα, στην πορεία των εξελίξεων.
Αναφερόμενος στις αποδόσεις των ομολόγων, τόνισε πως «χτίσαμε “μαξιλάρι” ρευστότητας που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην “κατάλληλη στιγμή”».
«Αν δεν είχαμε χτίσει το “μαξιλάρι” ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο», συμπλήρωσε. Ο ίδιος απέρριψε την εκτίμηση ότι η περαιτέρω επιδείνωση του spread την εβδομάδα που πέρασε οφείλεται στο κλίμα παροχών που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Για το ζήτημα των συντάξεων, σημείωσε ότι «έχουμε σημαντικές πιθανότητες να άρουμε την περικοπή, θα πείσουμε τους εταίρους ότι δεν χρειάζεται». Όπως τόνισε, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης παραδίδουν το σχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο και αυτό θα κάνει και η Αθήνα, «έχοντας καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%, οπότε τότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ για την εφαρμογή του πακέτου των περικοπών».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα πάρουμε σε καμία περίπτωση μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που μας έδωσε την υπεραπόδοση. Αλλά θα εξηγήσουμε στους εταίρους μας στην Ε.Ε. πως το μέτρο αυτό (σ.σ. περικοπή συντάξεων), είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό, διότι αφορά στην προσωπική διαφορά και αφορά συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων που σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι. Άρα η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή, θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει επίπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε χαρακτηριστικά, αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει και αυτό το μέτρο.
«Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά μαζί τους, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ». Με τον τρόπο αυτόν ερμήνευσε ο κ. Τσίπρας το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο -σημειωτέον- εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωζώνης, που βγήκε από πρόγραμμα.
Ερωτηθείς για τη νομοθέτηση των εξαγγελθεισών μέτρων, είπε ότι θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Εξαίρεση, όπως συμπλήρωσε, αποτελεί ο ΕΝΦΙΑ γιατί -πρόσθεσε- «δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του». «Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι στερείται σοβαρότητας το επιχείρημα πως χρειαζόμασταν πιστοληπτική γραμμή για να διατηρήσουμε το waiver. «Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες», πρόσθεσε.
Δείτε τι είπε για το Σκοπιανό ΕΔΩ.
Ολόκληρη η συνέντεύξη ΕΔΩ.