Κόσμος
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 12:39

Ενισχύεται η συνεργασία Τουκίας-Κροατίας

«Για την Τουρκία, η Κροατία είναι η πιο σημαντική χώρα των Βαλκανίων. Οι δύο χώρες αλληλοϋποστηρίχθηκαν στη διεθνή σκηνή, έχουν κοινούς στόχους σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στην Ε.Ε. και η Τουρκία ανοιχτά υποστήριξε την αίτηση ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντοάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, Ίβο Σαναντέρ, χθες, στο Ζάγκρεμπ.

Αφού επεσήμανε ότι τόσο η χώρα του όσο και η Κροατία καταβάλλουν προσπάθειες για ένταξη στην Ε.Ε., ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στην προοπτική ένταξης του Ζάγκρεμπ στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαναντέρ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη στήριξη αυτή και σημείωσε πως αναμένει ανάλογη στάση από την ¶γκυρα και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το φθινόπωρο, στη Ρίγα της Λετονίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν διάφορα ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος καθώς και την πορεία των χωρών τους προς την Ε.Ε.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. έως τα τέλη του 2008 και ότι η μετέπειτα κατάσταση θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και την επικύρωσή του από τα κράτη μέλη της «ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο κ. Σαναντέρ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Τουρκίας στη Διαδικασία Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης (SEECP), την προεδρία της οποίας ασκεί την τρέχουσα περίοδο η Κροατία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ¶γκυρα θα διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο που έχει στην περιοχή από τις αρχές του '90.

«Οι διαδικασίες στη ΝΑ Ευρώπη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πολλά απομένουν να γίνουν σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ¶γκυρα και Ζάγκρεμπ μελετούν το ενδεχόμενο να παράσχουν βοήθεια στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη για την υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που, όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν στη βάση της ισότητας των τριών εθνοτήτων της χώρας.

Στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Ο κ. Σαναντέρ επισήμανε ότι η οικονομική συνεργασία τριπλασιάστηκε την τελευταία διετία, αλλά σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση, εκτίμηση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό τομέα, ο κ. Σαναντέρ υποστήριξε την ιδέα της λειτουργίας τμήματος τουρκικών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ και εξέφρασε την ελπίδα ότι ανάλογο τμήμα θα λειτουργήσει σύντομα σε κάποιο τουρκικό πανεπιστήμιο.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Αλί Κοσκούν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κροάτη υπουργό Οικονομίας, Εργασίας και Επιχειρηματικότητας Μπράνκο Βούκελιτς. Οι δύο υπουργοί εκδήλωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για συνεργασία στους τομείς της κατασκευής οδικών αξόνων και ενεργειακών προγραμμάτων, αμυντικής βιομηχανίας, παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, κατασκευής εργαλείων και, κυρίως, στον τουριστικό τομέα.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση αντιπροσωπείας Τούρκων επιχειρηματιών με μέλη του Κροατικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, καθώς και η τέταρτη Σύνοδος της Τουρκοκροατικής Οικονομικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη Πρωτόκολλο Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Κροατίας Νάνταν Βιντόσεβιτς σημείωσε πως η Τουρκία μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της πύλης προς τη Μ. Ασία και τη Μέση Ανατολή για τις κροατικές επιχειρήσεις και από την πλευρά της, η Κροατία να βοηθήσει την Τουρκία ως εφαλτήριο για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κροατία. Σήμερα, ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων