Πολιτική
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 13:18

Σερβία: Στους 550.000 ανέρχονται οι άνεργοι

Σε 550.000 ανέρχονται οι άνεργοι στη Σερβία, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της χώρας Σλόμπονταν Λάλοβιτς.

Στη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο του Βελιγραδίου με αντικείμενο το έργο των τοπικών συμβουλίων απασχόλησης, ο κ. Λάλοβιτς τόνισε ότι το 1/3 των ανέργων είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών και ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους στη Σερβία είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Σερβίας επισήμανε ότι για να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων είναι απαραίτητη η αύξηση των άμεσων επενδύσεων και ότι σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Απασχόλησης για να μειωθεί ο δείκτης ανεργίας στο 10% έως το 2010 απαιτείται εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε δήμους της Σερβίας και στο Βελιγράδι έχουν συγκροτηθεί τοπικά συμβούλια με κύρια αποστολή να αναλάβουν οι τοπικές αρχές μέρος της ευθύνης για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας.

Ο κ. Λάλοβιτς είπε ότι για το έτος 2006 διατέθηκε το ποσό των 100 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις σε απολυμένους και πρόσθεσε ότι θα πρέπει, σε συνεργασία με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οι πόροι για τις αποζημιώσεις να διοχετευθούν σε προγράμματα απασχόλησης.

Ο δήμαρχος Βελιγραδίου Νέναντ Μπογκντάνοβιτς υπογράμμισε στη διάρκεια της σύσκεψης ότι στη σερβική πρωτεύουσα το ποσοστό ανεργίας είναι 19%, ενώ σε όλη τη Σερβία ανέρχεται σε 28%. Σημείωσε ότι η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες σε ποσοστό 56,7% και των ανθρώπων ηλικιών μεταξύ 45 και 50 ετών που έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Μεγάλο πρόβλημα στο Βελιγράδι αποτελεί η «μαύρη εργασία», σημείωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς και εκτίμησε πως αν το φαινόμενο αντιμετωπιστεί, το ποσοστό ανεργίας στη σερβική πρωτεύουσα θα μειωθεί στο 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης της Σερβίας στο Βελιγράδι, πόλη με πληθυσμό 1,5 εκ. κατοίκους, ο αριθμός των ανέργων είναι 144.000 και των εργαζομένων περίπου 613.000.

Το ποσοστό ανεργίας στη σερβική πρωτεύουσα από το 2000 έως το 2005 αυξήθηκε κατά 11% και το 2004-2005 κατά 4%.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων