Την πρώτη της δοκιμή αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα η ιαπωνική ομάδα που εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός διαστημικού ανελκυστήρα- εκτοξεύοντας μια μίνι έκδοσή του στο διάστημα, για να δοκιμαστεί η σχετική τεχνολογία.
Την πρώτη της δοκιμή αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα η ιαπωνική ομάδα που εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός διαστημικού ανελκυστήρα- εκτοξεύοντας μια μίνι έκδοσή του στο διάστημα, για να δοκιμαστεί η σχετική τεχνολογία.
Όπως αναφέρει το AFP, o εξοπλισμός δοκιμών, τον οποίο έχουν αναπτύξει ερευνητές του Shizuoka University, θα εκτοξευτεί με πύραυλο H-2B της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας από την Τανεγκασίμα τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Η δοκιμή περιλαμβάνει έναν ανελκυστήρα - μινιατούρα: Ένα κουτί μήκους μόλις έξι εκατοστών, πλάτους τριών και ύψους άλλων τριών. Εάν όλα πάνε καλά, θα παρέχει «proof of concept» κινούμενο κατά μήκος ενός καλωδίου 10 μέτρων, το οποίο θα είναι τεντωμένο στο διάστημα μεταξύ δύο μίνι δορυφόρων.
Ο μίνι ανελκυστήρας θα κινηθεί κατά μήκος του καλωδίου από ένα κοντέινερ σε έναν από τους δορυφόρους. «Θα πρόκειται για το πρώτο πείραμα στον κόσμο για τη δοκιμή της κίνησης διαστημικού ανελκυστήρα στο διάστημα» δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του πανεπιστημίου στο AFP.
Η κίνηση του κουτιού - ανελκυστήρα θα παρακολουθείται με κάμερες στους δορυφόρους. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς και είναι ακόμα μεγάλη η απόσταση από τον απώτερο στόχο του εγχειρήματος, που πηγάζει από μια μακρά ιστορία ονείρων επιστημονικής φαντασίας.
Την ιδέα είχε παρουσιάσει το 1895 ο Ρώσος επιστήμονας Κονσταντίν Τσιολκόφσκι και την επανέφερε περίπου έναν αιώνα μετά σε βιβλίο του ο γνωστός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ. Ωστόσο, τα τεχνικά ζητήματα που υπάρχουν είχαν διατηρήσει ως τώρα τα σχετικά σχέδια σε στάδιο concept.
Η ιαπωνική εταιρεία Obayashi, που συνεργάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος του πανεπιστημίου, διερευνά επίσης και άλλους τρόπους για την κατασκευή ενός δικού της ανελκυστήρα, για αποστολή τουριστών στο διάστημα το 2050. Η εταιρεία έχει υποστηρίξει ότι θα χρησιμοποιούσε τεχνολογία νανοσωλήνων άνθρακα, που παρέχει 20 φορές μεγαλύτερη δύναμη από το ατσάλι, για τη δημιουργία μιας σχετικής εγκατάστασης 96.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.
Σε παρεμφερή σχέδια έχει δουλέψει επίσης η καναδική Thoth Technology, που υπόσχεται φθηνότερα «ταξίδια» έξω από την γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανελκυστήρα - κατακόρυφο «πύργο» ύψους χιλιομέτρων, που θα επιτρέπει μεταφορά αστροναυτών και του εξοπλισμού τους στην κορυφή του, η οποία θα λειτουργεί ως βάση εκτόξευσης για διαστημόπλοια, καθώς και το LiftPort Group στις ΗΠΑ.