Πολιτική
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 19:02

Φωτογραφική σύμφωνα με την αντιπολίτευση η ρύθμιση για τις προαγωγές δικαστικών

Οι ρυθμίσεις για τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών στις θέσεις του αντεισαγγελέα, του εισαγγελέα και του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, οι διαδικασίες διορισμού των νέων ειρηνοδικών και η ρύθμιση για την διευκόλυνση της διαδικασίας κάθαρσης της Δικαιοσύνης, απασχόλησαν ως επί το πλείστον την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει για τα όποια εγκλήματα δικαστικών λειτουργών σχετικά με την υπηρεσία, προκαταρκτική εξέταση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναρξη και ολοκλήρωση της ανάκρισης από τον ίδιο Εφέτη, ανεξαρτήτως προαγωγής του - και εκδίκαση των εγκλημάτων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει παράταση της ισχύος του πίνακα των ειρηνοδικών, με κάλυψη των κενών θέσεων στα ειρηνοδικεία από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του Σεπτεμβρίου του 1997, ενώ επιτάσσει και κατανομή της εργασίας των ειρηνοδικών σε επίπεδο Περιφέρειας, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη ρύθμιση σχετικά με τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών στις ανώτατες βαθμίδες της Δικαιοσύνης (ρύθμιση την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε φωτογραφική) με την οποία μειώνεται από τρία σε δύο, ο αριθμός των απαιτουμένων ετών για να προαχθεί αρεοπαγίτης σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και αρεοπαγίτης, ή αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε εισαγγελέα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Ακούστηκε ο ισχυρισμός ότι η διάταξη είναι φωτογραφική. Μα, αν είχαμε αυτή την πρόθεση, θα χρειαζόμασταν το νομοσχέδιο για να το κάνουμε; Στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ο συγκεκριμένος υποψήφιος στον οποίον αναφέρεστε, θα έχει τα απαιτούμενα προσόντα και πληροί τους όρους κατά το σημερινό δίκαιο. Πώς είναι φωτογραφική λοιπόν η διάταξη;»

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαληγούρας η επίμαχη ρύθμιση υπήρξε αναγκαία, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων για τη στελέχωση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς οι υποψήφιοι με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, είναι λιγότεροι από τις υπό κάλυψη θέσεις.

«Πράγματι, μετά από ένα ή δύο μήνες, κατά τι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Γιατί θα έπρεπε να καθυστερήσουμε και να είμαστε χωρίς αναγκαία ηγεσία στον ¶ρειο Πάγο; Δεν είναι στις δικές μας προθέσεις να λείπουν. Και εγώ σας λέω ότι θα είναι οριακά περισσότεροι τον Αύγουστο. Θα είστε ευτυχής να μπορούμε να επιλέξουμε τους 8 από 11 ή 12; Δεν θα είναι σε βάρος της ποιότητας των δικαστών;», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης αντιπρότειναν να καθυστερήσει η κάλυψη των θέσεων μέχρι τον Αύγουστο, οπότε ο αριθμός των υποψηφίων θα αυξηθεί - ενώ επίσης εκφράστηκαν και αντιρρήσεις για την επιλογή των νέων ειρηνοδικών από τον πίνακα του 1997.

Αντιρρήσεις εξέφρασε η αντιπολίτευση και για το άρθρο 15 - την υπαγωγή των «σχετικά με την υπηρεσία» εγκλημάτων των δικαστών, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και τις σχετικές προβλέψεις που την συνοδεύουν. «Οι ρυθμίσεις εγκαθιστούν ειδικά δικαστήρια και ειδικές διαδικασίες για τους δικαστικούς λειτουργούς»,υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης.

Απαντώντας ο κ. Παπαληγούρας παρατήρησε: «Σήμερα, πηγαίνει ο δικαστής να δικαστεί σε έναν όμορο νομό και δεν είμαι βέβαιος ότι δεν έχει τις στενότατες σχέσεις με τους δικαστές του παραπλήσιου νομού». «Δεν υπάρχει κατ’ εξοχήν εδώ αυθαίρετη επιλογή του δικαστή, αφού μπορεί το Συμβούλιο να τον παραπέμψει στον ένα νομό και όχι στον άλλον; Πρόκειται για μείζονα αυθαιρεσία. Εμείς λέμε, «όλοι στην Αθήνα, να μην ξεφύγει τίποτα»». «Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι στηρίζουμε την προσπάθεια για κάθαρση στη Δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαληγούρας.