Κόσμος
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 20:31

DW: Να πρυτανεύσει η λογική στις γερμανοτουρκικές σχέσεις

Αυτή είναι η επιθυμία Τούρκων επιχειρηματιών και η προσδοκία από την αυριανή επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εξωτερικών στην Άγκυρα. Οι πολιτικές εντάσεις έχουν αποτυπωθεί και στις οικονομικές σχέσεις με μείωση παραγγελιών.

Η πολιτική κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας έχει βρει αποτύπωμα και στις οικονομικές σχέσεις. Και οι δύο πλευρές υφίστανται τις συνέπειες αυτής της αποξένωσης σε τέτοιο βαθμό, που Γερμανοί και Τούρκοι επιχειρηματίες ανησυχούν ακόμη και για την μακροημέρευση των δραστηριοτήτων τους. Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών αύριο, στην Άγκυρα, και αργότερα του ίδιου του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο θα αποτελέσουν την απαρχή, αυτή τουλάχιστον είναι η προσδοκία, ενός νέου κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

«Επηρεάστηκαν από τα ΜΜΕ»

Το πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση φαίνεται στην περίπτωση της επιχείρησης Kanca με έδρα στην επαρχία Κοτσαελί, λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη. Η επιχείρηση εξάγει υλικά και εξαρτήματα αυτοκινήτου, το ένα τέταρτο της παραγωγής της καλύπτει μεταξύ άλλων ανάγκες των Audi, VW, Ford, Toyota και Porsche. 640 εργαζόμενους έχει η εταιρεία, η αίθουσα με τις σιδηρουργικές πρέσες και τα εργαλεία έχει την έκταση όσο δύο γηπέδων ποδοσφαίρου. Καθημερινά 300 φορτηγά μεταφέρουν υλικά προς τους πελάτες, αλλά οι εντάσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, όπως λέει ο επικεφαλής της επιχείρησης Άλπερ Κάντζα. «Τα τελευταία δύο χρόνια αισθανθήκαμε πολύ έντονα σε ποιο βαθμό οι Γερμανοί πελάτες μας επηρεάστηκαν από τα ΜΜΕ και τα πολιτικά γεγονότα. Δυστυχώς δεν είχαμε καλές εμπειρίες».

Βέβαια, οι κλεισμένες παραγγελίες δεν επηρεάστηκαν, αλλά οι νέες μειώθηκαν αισθητά. Οι πολιτικές εντάσεις οδήγησαν σε τέτοιο σημείο που η επιχείρηση έπρεπε αναγκαστικά να πάρει άλλες αποφάσεις. Η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμη πιο πολύ, όταν το Βερολίνο κάποια περίοδο αυστηροποίησε την ταξιδιωτική του οδηγία προς τη χώρα.

Να μην μας βάζουν εμπόδια οι πολιτικοί

«Κάθε φορά που προγραμματίζαμε να αγοράσουμε κάποια μηχανή, ήταν η Γερμανία στην πρώτη θέση», λέει ο Κάντζα. «Θελήσαμε λοιπόν να αγοράσουμε μια ημιαυτόματη πρέσα από τη Γερμανία και η παράδοση έπρεπε να γίνει πολύ σύντομα. Βρήκαμε λοιπόν έναν πωλητή στη Γερμανία και έναν στην Ιταλία. Μετά όμως διαπιστώσαμε ότι η γερμανική εταιρεία δεν ήθελε να μας στείλει μοντέρ. Και έτσι αγοράσαμε την ιταλική πρέσα χωρίς να έχουμε το πρόβλημα».

Σε κάποια άλλη περίπτωση κάποιος Γερμανός πελάτης είπε στον Τούρκο επιχειρηματία ότι δεν μπορεί να κάνει άλλες παραγγελίες σε αυτόν για πολιτικούς λόγους. «Περιμένω από τους πολιτικούς να μην μας βάζουν εμπόδια, αλλά να βοηθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και οι συνθήκες να γίνουν όπως ήταν πριν δύο χρόνια», τονίζει ο Τούρκος επιχειρηματίας. Την κρίση που διέρχεται αυτήν την περίοδο η τουρκική λίρα δεν την φοβάται ο Κάντζα, όπως λέει τέτοιες κι άλλες κρίσεις έχει περάσει πολλές τα τελευταία 25 χρόνια.