Πολιτική
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 13:49

ΚΚΕ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας παρουσίασε σήμερα η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου στη Βουλή.

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι η δέσμη προτάσεων που προτείνει το κόμμα της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανακούφιση των ανέργων στη χώρα μας, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, με ολόπλευρη στήριξη των παραγωγικών συνεταιρισμών, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, με κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων.

Το κόστος από την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να καλυφθούν με αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, είπε η κ. Παπαρήγα. Τα μέτρα αυτά είναι:

- Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους, χωρίς τις προυποθέσεις και τους περιορισμούς της ισχυουσας νομοθεσίας.

- Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική ρύθμιση, σε αντικατάσταση του σημερινού πενιχρού, όπως τόνισε, επιδόματος.Ο κατώτερος μισθός των εργαζομένων καθορίζεται στα 1300 ευρώ μηνιαίως.

- Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται χωρίς καμμία επιβάρυνση των ανέργων ως συντάξιμος χρόνος.

- Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ