Πολιτική
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 14:49

Και η Ελλάδα αναγνώρισε το ανεξάρτητο Μαυροβούνιο

Την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αναγνώρισε de jure η Ελλάδα, με επιστολή της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, προς τον Μαυροβούνιο ομόλογό της Μίοντρακ Βλάχοβιτς.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δημοσιοποίησε σχέδιο σχετικής δήλωσης της υπουργού, η οποία έχει ως εξής:

«Μετά την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου από τη Βουλή της χώρας στις 3 Ιουνίου, το Μαυροβούνιο αποτελεί ανεξάρτητο κράτος. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βούληση του μαυροβουνιακού λαού, η οποία εκφράστηκε με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο στο δημοψήφισμα της 21ης Μαΐου και επήλθε σύμφωνα με την πράξη ίδρυσης της Κρατικής Ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου και την καλωσορίζει στην οικογένεια των κυρίαρχων κρατών. Στο εξής, οι μεταξύ μας διμερείς σχέσεις θα αναπτύσσονται ως διακρατικές. Θα ήθελα να συγχαρώ το λαό του Μαυροβουνίου για την πραγματοποίηση του εθνικού του οράματος και να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς μας και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της γείτονος χώρας για την ενσωμάτωσή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».