Πολιτική
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 15:15

Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των Πακιστανών ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των Πακιστανών κατέθεσαν 71 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού με πρώτους υπογράφοντες τους βουλευτές Β’ Αθηνών Μ. Παπαϊωάννου (ΠΑΣΟΚ) και Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ).

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Βουλής, οι 66 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι πέντε του ΣΥΝ, «η υπόθεση της απαγωγής, παράνομης κατακράτησης και ανάκρισης των Πακιστανών, που διέμεναν νομίμως στη χώρα μας και που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2005, αφορά καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες, τις οποίες έχει αποδεχθεί και οφείλει να εφαρμόζει η χώρα μας, αλλά και θέτει θέματα εθνικής ασφάλειας».

Επίσης τονίζουν ότι «από πρόσφατη Εισαγγελική Διάταξη πιθανολογούνται ευθύνες ελληνικών κρατικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» καθώς και ότι «υπάρχει θέμα μεγάλων πολιτικών ευθυνών».

Οι βουλευτές εκτιμούν ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει:

1. Το θέμα της καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους απαγωγείς, τις παράνομες κατακρατήσεις και ανακρίσεις των Πακιστανών μέσα στην Ελληνική Επικράτεια.

2. Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έναρξης της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης (5 και πλέον μήνες μετά την υποβολή της σχετικής μήνυσης).

3. Τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αλλά και του Πρωθυπουργού, ότι δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα, υπό το φως της Εισαγγελικής Διάταξης που καταλήγει στο αντίθετο συμπέρασμα.

4. Την έμμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης στην διενεργούμενη δικαστική διερεύνηση μέσω δηλώσεων, κρίσεων και εκτιμήσεων.

5. Την ανάμειξη ελληνικών υπηρεσιών στο όλο θέμα και τον ενδελεχή έλεγχο των προβαλλόμενων, εκ μέρους τους, σχετικών άλλοθι.

6. Τις καταγγελθείσες απειλές και απόπειρες χρηματισμού των απαχθέντων προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους.

7. Τα συμπεράσματα επί της υπόθεσης του Κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ασχολήθηκε σχετικά.

Η πρόταση υπογράφεται από τον απαιτούμενο αριθμό των 60 βουλευτών (πλέον του ενός πέμπτου του συνόλου των βουλευτών), ωστόσο η απόφαση της ολομέλειας για τη σύσταση της λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120/300), ενώ για ζητήματα που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151/300).

Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσαν το σύνολο των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ με πρώτη υπογράφουσα τη γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Στην επιστολή τους προς την κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «το θέμα των απαγωγών των Πακιστανών αποτελεί σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα, που αφορά στα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες». Όπως αναφέρουν «από τη μια, έχουμε συνεχιζόμενες επί μακρόν αποκαλύψεις, και την επιβεβαίωση τους από το σχετικό εισαγγελικό πόρισμα, που εμπλέκει στελέχη Ελληνικών, τουλάχιστον, κρατικών υπηρεσιών και από την άλλη, είναι εμφανής η επιμονή της Κυβέρνησης να αρνείται τα γεγονότα, η αποφυγή της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έναρξη της δικαστικής ερευνάς, η προσπάθεια της να απαξιώσει το πόρισμα του εισαγγελέα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μεταφέροντας τις ευθύνες στους Πακιστανούς».