Τους κίνδυνους για την Ευρώπη και τον κόσμο από την επανεμφάνιση «λαϊκιστικών μορφωμάτων που αγγίζουν ξανά τα όρια του ναζισμού» και την ανάγκη «αποφασιστικής» αντιμετώπισης τους, από την Ε.Ε. και τους λαούς της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε ομιλία του στις εκδηλώσεις για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.
Τους κίνδυνους για την Ευρώπη και τον κόσμο από την επανεμφάνιση «λαϊκιστικών μορφωμάτων που αγγίζουν ξανά τα όρια του ναζισμού» και την ανάγκη «αποφασιστικής» αντιμετώπισης τους, από την Ε.Ε. και τους λαούς της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε ομιλία του στις εκδηλώσεις για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ποιες είναι οι συνέπειες 'ιδεολογιών', που οδηγούν στον 'απανθρωπισμό' και την 'εξαγρίωση' και είναι πραγματικά κηρύγματα μίσους εναντίον του ανθρώπου» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αδιανόητες «ιδεολογίες», όπως ο ναζισμός και αναφέρθηκε στο χρέος που έχει η Δημοκρατική Ευρώπη. Όπως είπε, πρέπει «να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα μορφώματα του λαϊκισμού, που αγγίζουν ξανά τα όρια του ναζισμού, πριν αποδομήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και να αγωνιστούμε για την ενότητα της Ευρώπης για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και των θεμελίων του».
«Δεν πρέπει να πιστέψουμε ποτέ, ότι οι κίνδυνοι έχουν παρέλθει, ούτε στον τόπο μας, ούτε στην Ευρώπη μας, ούτε στον κόσμο ολόκληρο» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή και στα προσφυγικά ρεύματα που δημιουργούν και ασκώντας εμμέσως και κριτική και σε χώρες, που αρνούνται να «πράξουν ότι τους αναλογεί». Αναφέρθηκε, επίσης, στον τρόπο που τα «εξαιρετικά επικίνδυνα» αυτά «μορφώματα» αξιοποιούν, παραπλανητικά, τη λαϊκή δυσφορία από πολιτικές που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
«Πρέπει να σταματήσουν πολιτικές που οδηγούν σε δραματικές ανισότητες. Πολιτικές που οδηγούν σε κατάρρευση το κοινωνικό κράτος. Πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Και αυτό είναι χρέος όλων μας στην Ευρώπη» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη είναι ημέρα «μνήμης και διδαχής», μνήμης της ναζιστικής θηριωδίας και των θυμάτων της, αλλά και διδαχής διαρκούς «εγρήγορσης συνείδησης» ενάντια στην επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων, σε όποια μορφή και υπό οποιαδήποτε «λεοντή» κι εάν εμφανιστούν «οι εχθροί της δημοκρατίας» στο μέλλον, στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Ιδιαίτερα, ο κ. Παυλόπουλος εστίασε στην ανάγκη «υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους δικαίου στο πλαίσιο της Ε.Ε.» και στην «εξάλειψη των αιτιών», ιδίως των «έντονων κοινωνικών ανισοτήτων» που γεννούν τέτοια φαινόμενα.
«Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική -και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του κοινωνικού κράτους δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν κατά της αναγκαιότητάς του».
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της «ιερής μνήμης» των θυμάτων του ναζισμού -μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης - αλλά και της ανάγκης μη επανάληψης ανάλογων θηριωδιών στο μέλλον, εντάσσονται και οι «νόμιμες αξιώσεις» της χώρας μας έναντι της Γερμανίας «για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής», που είναι «πάντα νομικώς ενεργές» και «δικαστικώς επιδιώξιμες». Θέση, που, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος είναι «κυριολεκτικώς εθνική και κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».