Πολιτική
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 15:42

«Όχι» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό

Τη σύσταση Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα συντάξει την τεχνική έκθεση για την αποτίμηση του ασφαλιστικού, ανακοίνωσε σήμερα κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Bουλής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της κυβέρνησης να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αύριο η κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολές στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να ορίσουν και αυτοί τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην Επιτροπή, καθώς όπως επισήμανε, αυτή έχει μόνο τεχνοκρατικό ρόλο και όχι πολιτική κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Συνασπισμός δεν συμμετέχει σε αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά όπως είπε, συμμετέχει με τους βουλευτές του, σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες εφόσον μας επιτρέπουν την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που πρότεινε ο υπουργός κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΝ δεν θα λάβει μέρος ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, αν δεν συμμετέχει και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. «Εμείς θεωρούμε ότι οι όποιες τεχνικές μελέτες είναι αναγκαίες, θα έπρεπε να γίνουν από κοινού με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, κυβερνητική Επιτροπή, δε θα πάρουμε μέρος ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως θα περιμένει μέχρι και την ύστατη ώρα από τα κόμματα και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, να ορίσουν εμπειρογνώμονες της εμπιστοσύνης τους, ώστε να συμπληρώσουν τη σύνθεση της Επιτροπής, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, διευκρίνισε ότι το εν λόγω σχήμα, «θα έχει τεχνικό χαρακτήρα» και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ούτε το διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους.

Ο κ. Τσιτουρίδης δεσμεύθηκε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2007, η κατάρτιση του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων και της Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης «μετά από 14 χρόνια καθυστέρησης» και η κωδικοποίηση (μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007) των κανονισμών ασφάλισης όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Απασχόλησης δεσμεύθηκε για την εισαγωγή τροπολογίας μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να συσταθεί Επιτροπή που θα επανακαθορίσει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και για σύσταση Επιτροπής που θα διαμορφώσει, εντός του καλοκαιριού, προτάσεις για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.