Πολιτική
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 18:45

Αποφασισμένος να προχωρήσει με την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο Γ. Αλογοσκούφης

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη συγκρότηση της Επιτροπής την αποτίμηση του ασφαλιστικού, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, παρά την απόρριψη της πρότασής του από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/14/1202791.htm .

Όπως ανακοίνωσε κατά την πρώτη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Bουλής, πρόεδρος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα είναι ο Νίκος Αναλυτής (νυν πρόεδρος της ΟΚΕ) και μέλη οι Πλούταρχος Σακελλάρης (πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών), Ευάγγελος Δημητρακάκης (πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής), καθ. Γιώργος Οικονόμου (μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος), Γιάννης Σιδηρόπουλος (τέως γεν. διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών και νυν επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ασφαλιστικής αγοράς), Σωτήρης Ρεβύθης (νυν γενικός διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας), Αικατερίνη Γραμματίκα (γεν. διευθύντρια κοινωνικών ασφαλίσεων του υπουργείου Απασχόλησης) και Ανδρέας Καλογερόπουλος (νομικός, πρώην μέλος του πρωτοδικείου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων).

«Πιστεύουμε ότι με την Επιτροπή ενισχύουμε την αξιοπιστία των δεδομένων επί των οποίων θα κληθούμε να λάβουμε αποφάσεις. Μία Επιτροπή που συστήνεται με πρόσωπα ευρύτερου κύρους, θα μας δώσει δεδομένα που η επόμενη κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητεί», ανέφερε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης.

«Συζητάμε για το ασφαλιστικό, ενώ η πολιτική της ΝΔ είναι ενάντια στα ασφαλιστικά ταμεία», παρατήρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αφ’ ενός δεν εγγράφει στον Προϋπολογισμό τις δαπάνες 1,2 δισ. ευρώ που αναλογούν (βάσει του «νόμου Ρέππα») στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά ούτε κινείται για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η οποία, στην περίπτωση του ΙΚΑ, έχει φθάσει στα 4,5 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως -τόνισε η κ. Παπανδρέου- η κυβέρνηση επιβάρυνε το σύστημα με τις εθελούσιες εξόδους στον ΟΤΕ και τις Τράπεζες.

Η συντονίστρια Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επίκειται νομοσχέδιο απαλλαγής χρεών προς το ΙΚΑ με 18 μήνες αναστολή της πληρωμής τους. «Είχατε πει ότι η ρύθμιση χρεών είναι η τελευταία. Και τώρα έρχεστε να ρυθμίσετε εκ νέου - προεκλογικά άραγε;», αναρωτήθηκε.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, ο οποίος παρατήρησε ότι «το μήνυμα που εκπέμπουμε με τις ρυθμίσεις για τα χρέη του ΙΚΑ είναι «μην είστε κορόιδα κύριοι επιχειρηματίες». «Το σύστημα αιμορραγεί, γιατί υπάρχει μαύρη εργασία, αδήλωτη εργασία, εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Είπα να δημιουργηθεί ειδικό σώμα για τον έλεγχο της μαύρης εργασίας. Αν δεν κτυπήσουμε την εισφοροδιαφυγή, δεν μπορεί να ληφθούν άλλα μέτρα», τόνισε.

«Η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού από τον Προϋπολογισμό, επί διακυβέρνησης ΝΔ είναι αυξημένη κατά 1% επί του ΑΕΠ - μια σημαντική αύξηση που γίνεται σε μία περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής», απάντησε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. «Το σύνολο των δαπανών για συντάξεις, έφθασε τα 22,6 δισ. ευρώ το 2005 - 12,5% του ΑΕΠ. Είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ και αυξημένο κατά σχεδόν 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Οι δαπάνες λοιπόν για συντάξεις αυξάνονται», σημείωσε.

Ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι «οι νόμοι για χρηματοδότηση των ταμείων εφαρμόζονται πλήρως, το σύνολο των δαπανών το 2006 φθάνει στο 4,3% του ΑΕΠ, έναντι 3,6% του ΑΕΠ το 2003. Αυτή είναι η διαφορά, γιατί η κυβέρνηση σέβεται τις υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία (...). Όλη, λοιπόν, η κινδυνολογία περί αλλαγών που πρέπει να επιταχύνουν την έξοδο των εργαζομένων στη σύνταξη, δεν έχει καμία βάση και επίσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης των ταμείων από τον Προϋπολογισμό», τονισε.