Μια απρόσμενη επίσκεψη στον 72χρονο Βραζιλιάνο πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο, πραγματοποίησε την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς. Ο Λούλα βρίσκεται στη φυλακή έπειτα από την ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα που του επιβλήθηκε για διαφθορά, σε μια δίκη που ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτική. Παραταύτα, διατηρεί τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου στη Βραζιλία.
Μια απρόσμενη επίσκεψη στον 72χρονο Βραζιλιάνο πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο, πραγματοποίησε την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς.
Ο Λούλα βρίσκεται στη φυλακή έπειτα από την ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα που του επιβλήθηκε για διαφθορά, σε μια δίκη που ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτική. Παραταύτα, διατηρεί τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου στη Βραζιλία.
«Καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορούσε να με εμποδίσει να πω σε έναν άνθρωπο τον οποίο ξέρω εδώ και πολλά χρόνια και τον οποίο εμπιστεύομαι: σε πιστεύω. Αυτό του είπα», τόνισε ο Σουλτς έξω από τη φυλακή στην Κουριτσίμπα, στο νότιο τμήμα της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Το SPD διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κόμμα Εργαζομένων (PT) του Λούλα, το οποίο καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ασκηθεί διεθνής πίεση για να αποφυλακιστεί ο Λούλα και να μπορέσει να λάβει μέρος στις εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί την 7η Οκτωβρίου, πράγμα που όμως φαντάζει αδύνατο. Η βραζιλιάνκη νομοθεσία ορίζει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του αρχηγού του κράτους οποιοσδήποτε έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από τη Δικαιοσύνη.
«Αυτό είναι ένα ταξίδι που κάνω για λογαριασμό του SPD», διευκρίνισε ο Σουλτς, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του 2017 στη Γερμανία από την επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Η σημερινή πρόεδρος του SPD, η Άντρεα Νάλες, του ζήτησε να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή. Το ταξίδι είχε την έγκριση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, του Χάικο Μάας, επίσης στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών.
«Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον πρόεδρο, να του εκφράσω την αλληλεγγύη μου, αυτή των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών και αυτή των ευρωπαίων σοσιαλιστών», δήλωσε ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2012-2017).
«Δεν μπορώ να κρίνω τι κάνουν οι εισαγγελείς και οι δικαστικοί σε αυτή τη χώρα, αλλά πολλοί σε όλο τον κόσμο, και ειδικά ο ΟΗΕ, θέτουν πολλά ερωτήματα, στα οποία η κυβέρνηση της Βραζιλίας οφείλει να δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε.
Η Βραζιλία είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα, ενώ το πρόβλημα της εγκληματικότητας επιδεινώνεται ολοένα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Μία δημοσκόπηση κατέδειξε ότι μόλις το 13% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο με τη δημοκρατία στη χώρα, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στα οποία ενεπλάκη μεγάλο μέρος του βραζιλιάνικου πολιτικού προσωπικού.
Πίσω από τον Λούλα, τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει ο ακροδεξιός λαϊκιστής Ζαΐχ Μπολσονάρου, νοσταλγός του καθεστώτος της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), ο οποίος έχει καταφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν εναντίον των αφροβραζιλιάνων αλλά και των ομοφυλόφιλων.
Τον Σουλτς συνδέει με τον Λούλα μια μακρόχρονη φιλία. Οι δυο τους είχαν αρχίσει να συνεργάζονται όταν ακόμα ο Λούλα ήταν ηγέτης του βραζιλιάνικου συνδικάτου των εργαζομένων στη βιομηχανία του μετάλλου και συνέχισαν, ειδικά αφού εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA, AFP