Σε μείζον ζήτημα για την πορεία της ως τις εκλογές αναδεικνύει η κυβέρνηση την ακύρωση - και όχι την αναβολή όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές - της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 όπως η ίδια έχει ψηφίσει, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσει ότι είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης που θα γίνει τελικά σήμερα, αναλύοντας τους επόμενους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Σε μείζον ζήτημα για την πορεία της ως τις εκλογές αναδεικνύει η κυβέρνηση την ακύρωση - και όχι την αναβολή όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές - της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 όπως η ίδια έχει ψηφίσει, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσει ότι είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης που θα γίνει τελικά σήμερα, αναλύοντας τους επόμενους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως και τους επόμενους σημαντικούς σταθμούς, ως τις επόμενες εκλογές.
«Η επιμονή του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν προκαλεί έκπληξη», επεσήμανε σε ανάρτησή του χθες στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ πιέζει για την εφαρμογή του νόμου για μείωση των συντάξεων από 1.1.2019. «Έκπληξη και μάλιστα αρνητική», συνέχισε ο κ. Παππάς «θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου» για να καταλήξει: «Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση. Επίσκεψη των θεσμών, συζήτηση και κατάρτιση έκθεσης με τις απόψεις των δύο πλευρών. Ούτε επιβεβλημένα μέτρα, ούτε εποπτεία. Η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρξει καμία κρίση».
Οι Πορτογάλοι βγήκαν από το δικό τους μνημόνιο σε πολύ καλύτερες συνθήκες, χαρίζοντας την τελευταία δόση του προγράμματος, βγαίνοντας άμεσα στις αγορές με πολύ καλές συνθήκες – χθες το ελληνικό δεκαετές ομόλογο ήταν πάλι στο 4,23% -, ενώ οι επισκέψεις των θεσμών στην Πορτογαλία γίνονται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρεις μήνες, όπως αποφασίστηκε για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κ. Παππάς ανέδειξε ένα επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πετύχει την ακύρωση του μέτρου, όπως έκανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος δήλωσε χθες στον Real fm ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».
«Η επιβολή της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μέρος του τρίτου μνημονίου, δεν ήταν μέρος της συμφωνίας. Αυτό προέκυψε στη δεύτερη αξιολόγηση που έλεγε το ΔΝΤ 'δεν θα πιάσετε τους στόχους χωρίς περικοπή των συντάξεων'. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέγαμε ότι θα τους πιάσουμε, για να μην τιναχθεί στον αέρα η δεύτερη αξιολόγηση υποχρεωθήκαμε σε αυτό το βήμα. Εμείς έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα κάνει καλό, θα κάνει κακό. Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με αυτά τα επιχειρήματα θα διασφαλίσουμε τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων, σε μία περίοδο που οι προτεραιότητες πια είναι η βελτίωση και όχι η περικοπή» υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης και κατέληξε: «Η κυβέρνηση η ελληνική θα καταθέσει τα επιχειρήματα και τις απόψεις της με βάση αυτές θα πείσουμε ότι αυτό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν βοηθάει και για αυτό δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω θα έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων...».
Στελέχη της κυβέρνησης μεταφέρουν την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων ως βέβαιη εξέλιξη και μάλιστα σε συμφωνία με τους δανειστές και όχι ως μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης. Υποστηρίζουν ανοικτά ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον κανένα λόγο στην μεταμνημονιακή περίοδο και λένε ότι έχουν τους Ευρωπαίους στο πλευρό τους, χωρίς να διευκρινίζουν αν μαζί με την Κομισιόν, έχει συμφωνήσει για την κύρωση του μέτρου και η ΕΚΤ και ο ESM. Και παρά το γεγονός ότι το μέτρο έχει διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό χαρακτήρα, η κυβέρνηση επιμένει ότι από τη στιγμή που μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και να δεσμευθεί για την τήρηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων δεν θα συναντήσει κανένα εμπόδιο.
Ωστόσο, μία πρώτη γεύση, αναμένεται να δοθεί σήμερα μετά το EuroWorkingGroup, ενώ η πρώτη ουσιαστική συζήτηση αναμένεται να γίνει στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για τη νέα περίοδο, μέσα στον Οκτώβριο.