Κοινωνία
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 19:34

Μεταναστευτικό: Στα όριά τους οι νησιώτες με τις καθημερινές αυξανόμενες προσφυγικές ροές

«Θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων» με τόσους πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες προειδοποιεί ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε επιστολή του-«καμπανάκι» προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, τονίζοντας για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού από τον υπερπληθυσμό των αιτούντων άσυλο. Η τοπική κοινωνία βλέπει τις τελευταίες ημέρες τον «φράχτη» των 10.000 ατόμων που φιλοξενούνται στις μεταναστευτικές δομές του νησιού να έχει ξεπεραστεί. Ήδη σήμερα μέτρησε 10.410.

Του Πέτρου Στεφανή
[email protected]

«Θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων» με τόσους πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες προειδοποιεί ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε επιστολή του-«καμπανάκι» προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, τονίζοντας για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού από τον υπερπληθυσμό των αιτούντων άσυλο. Η τοπική κοινωνία βλέπει τις τελευταίες ημέρες τον «φράχτη» των 10.000 ατόμων που φιλοξενούνται στις μεταναστευτικές δομές του νησιού να έχει ξεπεραστεί. Ήδη σήμερα μέτρησε 10.410.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό, ο κ. Γαληνός του υπενθυμίζει ότι εκείνος, ο κ. Βίτσας, ήταν που προ μηνών, κατά το τοπικό Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης, εξήγγειλε ότι η Λέσβος θα «ανασάνει», με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τώρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, την τελευταία εβδομάδα οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, μάλιστα και με αυξητική τάση.

«Τόσο η δική μου ανησυχία, όσο και της τοπικής κοινωνίας εντείνεται, βλέποντας τα χρονικά περιθώρια που εσείς θέσατε να εξαντλούνται και, αντί της μείωσης του αριθμού των αιτούντων άσυλο, να βλέπουμε καθημερινά την κατακόρυφη αύξησή του. Η ανησυχία και ο φόβος των κατοίκων εντείνεται μάλιστα και από διάφορους επιτήδειους, που καθημερινά διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για δήθεν νέα κέντρα φιλοξενίας, τις οποίες οφείλει το υπουργείο να διαψεύδει άμεσα. Σας υπενθυμίζω ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είμαστε και παραμένουμε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε νέα δομή» αναφέρει ο κ. Γαληνός, που δεν κρύβει πως φοβάται τα χειρότερα:

«Όσο η αποσυμφόρηση δεν γίνεται πράξη, τόσο περισσότερο θα απειλείται η διατάραξη της ισορροπίας της τοπικής κοινωνίας και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων. Η αυξανόμενη παραβατικότητα εξαντλεί ακόμα περισσότερο την υπομονή της τοπικής κοινωνίας, που βρίσκεται ήδη στα όριά της. Κρίνοντας αποκλειστικά από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κ.Υ.Τ. Μόριας και από τη δική σας δέσμευση για αποσυμφόρηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θεωρώ ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα. Μάλιστα, εάν αυτή η προσπάθεια αποσυμφόρησης συμπέσει με τη συνήθη αύξηση των ροών του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, τότε υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει καν αισθητή η διαφορά...» ξεκαθαρίζει.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας ξεπέρασε και πάλι τα ελληνικά σύνορα, έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ του βρετανικού BBC. Το σκηνικό έφθασε πλέον μέχρι τη Βουλή, με ερώτηση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που μιλά για «εικόνες ντροπής, σοβαρότατο πλήγμα για το διεθνές κύρος της χώρας».

Πλησιάζουν τους 20.000 στα νησιά

Και στη Σάμο και τα υπόλοιπα νησιά (Κω, Χίο, Λέρο κλπ) που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Ήδη οι πρόσφυγες και μετανάστες που αυτή τη στιγμή έχουν βρει καταφύγιο στη νησιωτική χώρα φθάνουν πλέον τους 19.237, έναντι 17.771 στις 3 Ιουλίου (ενδεικτικά), αφού μόνο τον περασμένο μήνα (Ιούλιο) αποβιβάστηκαν, σύμφωνα με το λιμενικό, 2.501 άτομα (συνελήφθησαν 26 διακινητές).

Δ. Βίτσας: Δεν υπάρχει στρόφιγγα για να φεύγει κόσμος από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΥΜΕΠΟ), Δημήτρης Βίτσας, δηλώνει (ρ/σ «Στο Κόκκινο») ότι «εμείς θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. Έχουμε δυσκολίες, καθώς οι ροές από την Τουρκία δεν σταμάτησαν, δεν υπάρχει στρόφιγγα με την οποία φεύγει κόσμος από την Ελλάδα και πάει σε άλλες χώρες. Κάθε τι προστίθεται. Άρα, εμείς θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, να βρούμε κι άλλους χώρους φιλοξενίας, να κάνουμε πιο γρήγορες τις διαδικασίες του ασύλου, να κρατάμε τις αξίες μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθούν στην ηπειρωτική χώρα και άλλοι χώροι φιλοξενίας ή να μεγαλώσουν σε δυναμικό αυτοί που υπάρχουν...».

Κατά τον κ. Βίτσα, «οι κυβερνήσεις χωρών που αρνούνται να μοιραστούν βάρη κι ευθύνες στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών επιδιώκουν να προωθήσουν μια ατζέντα που πάει και σε άλλα θέματα, καθώς οι ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 95% σε σχέση με το 2015».

Ο ΥΜΕΠΟ σημειώνει ότι «ως Ελλάδα προσπαθούμε να "στήσουμε" συμμαχίες. Κάποιες τις πετυχαίνουμε, με κάποιες έχουμε δυσκολίες, καθώς υπάρχουν κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται μόνο για τη "φρούρηση" των εξωτερικών συνόρων».

Σε κάθε περίπτωση, ο Δημήτρης Βίτσας τονίζει: «Δεν είμαστε Ε.Ε. μόνο για τις τράπεζες, τα οικονομικά. Είμαστε Ένωση που διαχειρίζεται σε επίπεδο συνευθύνης και αλληλεγγύης όλα τα ζητήματα. Ο δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους πρέπει να μπει σε πρώτο επίπεδο. Δεν μπορούν κάποιες χώρες να λένε "δεν παίρνω" και κάποιες άλλες να υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση...».