Κοινωνία
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 21:51

Διαβάζοντας τις βάσεις

Πολύ καλά ενημερωμένοι εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι, κάνοντας τις ανάλογες επιλογές σπουδών. Έτσι δεν προτίμησαν τις σχολές μηχανικών του νεότευκτου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γιατί οι τετραετείς σπουδές που παρέχει δεν δίνουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τις υπόλοιπες σχολές μηχανικών της χώρας μας, που είναι πενταετούς φοίτησης και επιτρέπουν στους πτυχιούχους τους την εγγραφή στο Τεχνικό Επιμελητήριο δίνοντάς τους και τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό είχε ως συνέπεια οι βάσεις στις σχολές μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να βρεθούν χαμηλότερα από τις βάσεις μηχανικών στις άλλες πόλεις, γράφει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Του Στράτου Στρατηγάκη

Μαθηματικού - Ερευνητή
[email protected]

Πολύ καλά ενημερωμένοι εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι, κάνοντας τις ανάλογες επιλογές σπουδών. Έτσι δεν προτίμησαν τις σχολές μηχανικών του νεότευκτου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γιατί οι τετραετείς σπουδές που παρέχει δεν δίνουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τις υπόλοιπες σχολές μηχανικών της χώρας μας, που είναι πενταετούς φοίτησης και επιτρέπουν στους πτυχιούχους τους την εγγραφή στο Τεχνικό Επιμελητήριο δίνοντάς τους και τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό είχε ως συνέπεια οι βάσεις στις σχολές μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να βρεθούν χαμηλότερα από τις βάσεις μηχανικών στις άλλες πόλεις.

Οι υποψήφιοι απαξίωσαν τις σχολές των οποίων το πτυχίο δεν δίνει προοπτικές στην αγορά εργασίας. Η βάση της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ σταθεροποιήθηκε κάτω από τα 17.000 μόρια, ενώ τις καλές εποχές η βάση της ξεπερνούσε τα 19300 μόρια. Η αντίστοιχη της Ξάνθης έπεσε κάτω από τα 13.000 μόρια, αποτελέσματα αυτά της κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα. Βέβαια σε 10 χρόνια που οι σημερινοί εισαχθέντες θα αναζητήσουν εργασία το πιθανότερο είναι να υπάρχει εργασία για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, αφού τότε θα έχουν συμπληρωθεί 20 χρόνια κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα και το πιθανότερο είναι να υπάρξει αναγέννηση του κατασκευαστικού τομέα. Δεν το γνωρίζουν με βεβαιότητα αυτό οι υποψήφιοι, ούτε κανείς μπορεί να τους διαβεβαιώσει γι’ αυτό, με συνέπεια να μην επιλέξουν αυτές τις σχολές.

Η οικονομική κρίση ανάγκασε για μία ακόμη χρονιά τους υποψηφίους να επιλέξουν σπουδές στον τόπο τους, αυξάνοντας την ψαλίδα ανάμεσα στις σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης από τη μία και τις σχολές της περιφέρειας από την άλλη. Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, για παράδειγμα, στην Αθήνα ανέβασε τη βάση του κατά 64 μόρια, ενώ το ίδιο τμήμα στα Ιωάννινα έριξε τη βάση του κατά 1331 μόρια.

Η γενικά πτωτική πορεία των φετινών βάσεων οφείλεται στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δυσκολέψει τα θέματα των εξετάσεων, ειδικά πάνω από το 18, με σκοπό να ξεχωρίσουν οι άριστοι από τους πάρα πολύ καλούς υποψηφίους. Η Ιατρική Αθήνας αποτέλεσε πέρυσι την πρώτη επιλογή 2560 υποψηφίων που διαγωνίζονταν για μόλις 100 θέσεις. Η επιλογή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα δυσκολότερα θέματα ειδικά στη βαθμολογική περιοχή του 19 σκοπό είχαν να μειωθεί η υπερπληθώρα αριστούχων.

Η άνοδος στα Παιδαγωγικά τμήματα είναι καθαρά τεχνικό θέμα. Μέχρι πέρυσι οι υποψήφιοι που επιθυμούσαν να τα δηλώσουν έπρεπε να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα. Αυτό καταργήθηκε και δόθηκε η δυνατότητα σε όσους όλους τους υποψηφίους από όλα τα επιστημονικά πεδία να δηλώσουν τα παιδαγωγικά. Η αυξημένη ζήτηση, αφού έγινε πολύ πιο εύκολη η δήλωση, έφερε την εκτίναξη των βάσεων.

Η πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ οφείλεται στις μειωμένες επιδόσεις των υποψηφίων, αφού τα θέματα ήταν δυσκολότερα και οι θέσεις των εισακτέων ήταν φέτος περισσότερες. Λογικό είναι, λοιπόν, να έχουμε πολύ χαμηλές βάσεις σε κάποια τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Ίσως κάποιοι υποψήφιοι να φοβήθηκαν την επιλογή ΤΕΙ στην περιφέρεια γιατί όλοι ξέρουν ότι ΤΕΙ δεν θα υπάρχουν σε λίγο καιρό. Μπορεί να φοβήθηκαν να τα δηλώσουν και να σκέφτηκαν ότι δεν θέλουν να μπουν σε μια σχολή μακριά από το σπίτι τους και να βρεθούν κάπου αλλού. Αρκετοί μπορεί να σκέφτηκαν ότι δεν έχει νόημα να ξοδέψουν χρήματα γι’ αυτό το λόγο και μπορεί να προτίμησαν άλλες επιλογές.

Αυτά είναι κάποια πρώτα συμπεράσματα από τη μελέτη των βάσεων. Θα ακολουθήσει εκτενέστερη ανάλυση.