Απόψεις
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 15:14

Το blockchain και η ευκαιρία της Ελλάδας

Αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2017 τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία του blockchain στην οποία και βασίζονται άρχισαν να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ραγδαίας αύξησης της κεφαλαιοποίησης τους.

Του Γιάννη Ασλάνη*

Αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2017 τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία του blockchain στην οποία και βασίζονται άρχισαν να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ραγδαίας αύξησης της κεφαλαιοποίησης τους.

Μία αγορά που στις αρχές του 2017 είχε μία κεφαλαιοποίηση της τάξης των 18 Δις USD άρχισε να επιδεικνύει μία ραγδαία άνοδο μέσα στο καλοκαίρι του ίδιου χρόνου για να φτάσει στο αποκορύφωμα της τον Ιανουάριο του 2018 στα 830 Δις.

Με κύριο εκπρόσωπο στη κοινή γνώμη το Bitcoin τα κρυπτονομίσματα άρχισαν να τραβούν την προσοχή των κυβερνήσεων και των τραπεζών που μέχρι τότε τα είχαν στο περιθώριο και ο τύπος δεν έδινε βάση ανακηρύσσοντας το Bitcoin μία φούσκα.

Όπως το Bitcoin μόνο φούσκα δεν αποδείχτηκε και αύξησε ραγδαία την αξία του και τη χρήση του ως μέσο ψηφιοποίησης και αποθήκευσης πλούτου. Παράλληλα και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum άρχισαν να κερδίζουν αξία.

Για να καταλάβουμε γιατί τα κρυπτονομίσματα δεν είναι απλά μόδα αρκεί να κατανοήσουμε την βασική λειτουργία του blockchain.

Το blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο ανοιχτό λογιστικό βιβλίο (ledger).

Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain» .Τα blocks αυτά συνδέονται μονοσήμαντα μεταξύ τους. Προκύπτουν δε μέσα από μια διαδικασία που ονομάζουμε «proof of work», κατά την οποία επιτυγχάνεται η αλγοριθμική επίλυση ενός «δύσκολου» υπολογιστικού προβλήματος. Την επίλυση του υπολογιστικού προβλήματος αναλαμβάνουν πολλοί υπολογιστές που είναι συνδεμένοι στο δίκτυο και παράγουν το λεγόμενο mining καταναλώνοντας ενέργεια για να επιλύσουν το πρόβλημα.

 Κατ’ αυτό τον τρόπο, το blockchain λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό καθολικό, το οποίο είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του· κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών.

Η ειδοποιός διαφορά -αναφορικά με την προστασία- προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης «έμπιστης» αρχής (πχ. μιας τράπεζας), ενώ η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων μερών βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση.

Ουσιαστικά μιλάμε για την οικονομία του μέλλοντος που θα είναι πλήρως αποκεντρωμένη και θα στηρίζεται σε smart contracts και ανταλλαγή ψηφιακής αξίας καταργώντας τα υπάρχοντα δίκτυα και δομές και ίσως και τα εθνικά νομίσματα.

Η τεχνολογία αυτή έχει αποφασιστεί να υιοθετηθεί από τις περισσότερες κυβερνήσεις ενώ σταδιακά όλοι οι παραδοσιακοί επενδυτές κάνουν το βήμα να εισέλθουν στην αγορά αυτή.

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό ρόλο στην νέα αγορά που διαμορφώνεται σε δύο τομείς. Στον ενεργειακό και  στο fintech.

Η χώρα μας αποτελεί μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια ενώ παράλληλα υπάρχουν τεράστιες κτιριακές εγκαταστάσεις που παραμένουν άδειες λόγω της κρίσης. Το Bitcoin χρειάζεται τεράστια ενεργειακά αποθέματα για να υποστηριχτούν οι υπολογιστικές μηχανές που κάνουν το mining. Εταιρείες κολοσσοί που έχουν επενδύσει σε Bitcoin Farms μετακομίζουν κοντά σε υδροηλεκτρικά φράγματα ή αλλάζουν ακόμα και χώρα για να αναζητήσουν φτηνή ενέργεια. Όπως γίνεται και με τα Data Centers θα μπορούσε κάλλιστα η χώρα μας να δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο για να υποδεχτεί εταιρείες που επενδύουν σε Bitcoin Farms και έτσι να πωλείται ενέργεια, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και η χώρα μας να μπει στο χάρτη του blockchain infrastructure

Οι επόμενες μεγάλες fintech θα βασίζονται όλες στο Blockchain. Η χώρας μας θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μάλτας και να δημιουργήσει τα κατάλληλα  φορολογικά κίνητρα έτσι ώστε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μεγάλες Fintech εταιρείες αλλά να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και η Ελληνική Start Up κοινότητα έτσι ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να έρθουν και χρηματοδοτήσεις στις Εταιρείες αυτές.  

Ενδεικτικό είναι πως το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance το 2017 ξεπέρασε σε κερδοφορία τη Deutsche Bank.

Τα κρυπτονομίσματα και το blockchain αποτελούν μία τεχνολογία που ήρθε για να μείνει, βρίσκεται ακόμα στην αρχική της φάση και κάνει ραγδαία βήματα έτσι ώστε να διεισδύσει σε κάθε τομέα της οικονομίας και της ζωή μας. Όσες επιχειρήσεις αλλά και κυβερνήσεις αντιληφθούν την ευκαιρία αυτή θα μπορέσουν να κερδίσουν και να ανάλογα οφέλη από την υιοθέτηση του blockchain στις δομές τους και στα δίκτυα συναλλαγών τους.

*Ο Γιάννης Ασλάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι πρώτες του σπουδές αφορούσαν στην Ηλεκτρολογία. Στη συνέχεια αποκτά 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις τεχνολογίες κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών συσκευών ενώ παράλληλα εξειδικεύεται στο Business Analysis παρακολουθώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Πράγα και Λονδίνο. Το 2014 μετακομίζει στο Λονδίνο όπου ιδρύει την εταιρεία επιχειρηματικής στρατηγικής 2S Pro ενώ εμπλέκεται και στην Ελληνική Startup σκηνή μέσω project τα οποία δημιουργεί ή συμμετέχει ως συνιδρυτής. Τα πιο γνωστά είναι τα yourgreekoliveoil και exportsmanager. Τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζεται με εταιρείες που επιθυμούν να αναπτυχθούν στο εξωτερικό προτείνοντας συγκεκριμένες στρατηγικές ενώ παράλληλα παρακολουθεί στενά όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις προκειμένου να εντοπίσει τις καλύτερες ευκαιρίες για τους πελάτες του. Η μεγαλύτερη πρόσκληση ενός Business Strategist κατά τον ίδιο είναι να μπορεί να διακρίνει και να δημιουργεί συνεργασίες και ευκαιρίες διαβάζοντας τις εξελίξεις της αγοράς.  Σήμερα είναι CEO της 2S Pro Group (95, Mortimer Street, London)