Στρατό στα σύνορα, προκειμένου «να διασφαλιστεί ο νόμος και η τάξη» ανακοίνωσε ότι στέλνει η Βραζιλία ενώ εκατομμύρια Βενεζουελάνοι εγκαταλείπουν όπως όπως τη χώρα για να επιβιώσουν. Η «τραγική» κατάσταση στη Βενεζουέλα - ο υπερπληθωρισμός και πρωτοφανής έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων - απειλεί την ειρήνη σε όλη τη Νότια Αμερική, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τέμερ.
Στρατό στα σύνορα, προκειμένου «να διασφαλιστεί ο νόμος και η τάξη» ανακοίνωσε ότι στέλνει η Βραζιλία ενώ εκατομμύρια Βενεζουελάνοι εγκαταλείπουν όπως όπως τη χώρα για να επιβιώσουν.
Η «τραγική» κατάσταση στη Βενεζουέλα - ο υπερπληθωρισμός και πρωτοφανής έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων - απειλεί την ειρήνη σε όλη τη Νότια Αμερική, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τέμερ.
«Το πρόβλημα στη Βενεζουέλα δεν είναι πλέον πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής. Αποτελεί απειλή στην αρμονία ολόκληρης της ηπείρου», δήλωσε ο Τέμερ εξηγώντας την απόφασή του να αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων για δύο εβδομάδες.
Εκτός από τη διασφάλιση των Βραζιλιάνων, σύμφωνα με τον Τέμερ, ο ρόλος του στρατού θα είναι να φροντίζουν και για την ασφάλεια των Βενεζουελάνων προσφύγων.
Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του γειτονικού Περού κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής ανάγκης για 60 μέρες, καθώς οι αρχές εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για τη διάδοση ασθενειών από τους πρόσφυγες. Οι αρχές προανήγγειλαν τη λήψη «άμεσων» μέτρων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν ποια θα είναι αυτά.
Εκτιμάται ότι περί τους 3.000 ανθρώπους περνούν καθημερινά τα σύνορα του Περού. Παραταύτα, η Λίμα, «για ανθρωπιστικούς λόγους» όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, θα επιτρέπει σε εγκύους, ανήλικους που προσπαθούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και ηλικιωμένους άνω των 70 ετών να περνούν τα σύνορα μόνο με την επίδειξη της ταυτότητάς τους.
Η Βενεζουέλα βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα τέσσερις στους πέντε πολίτες να ζουν πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Εκατομμύρια πολίτες σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν λίγο φαγητό ενώ άλλοι πεθαίνουν από έλλειψη φαρμάκων.
Το πιο πρόσφατο κύμα φυγής πυροδότησε η απόφαση του Νίκολας Μαδούρο να προβεί σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 95%. Ήταν μία κίνηση απελπισίας, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, ύστερα από πληθώρα εσφαλμένων κινήσεων τα τελευταία χρόνια, για να θέσει υπό έλεγχο τον εκρηκτικό πληθωρισμό. Προειδοποιούν ότι αντ'αυτού θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στα δυσθεώρητα επίπεδα του 1.000.000%.
naftemporiki.gr