Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης για την έναρξη αρχαιολογικής έρευνας στην Ακρόπολη του Γλα στην Βοιωτία, και την κατάρτιση σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου.
Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης για την έναρξη αρχαιολογικής έρευνας στην Ακρόπολη του Γλα στην Βοιωτία, και την κατάρτιση σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου.
Ο φορέας Εποπτείας Υλοποίησης και Διαχείρισης του πενταετούς αυτού προγράμματος είναι η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ έχει χορηγήσει άδεια στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για τη διενέργειά του.
Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, θα υλοποιηθούν εργασίες τεκμηρίωσης, τοπογραφικές εργασίες, επιφανειακή έρευνα, γεωφυσική διασκόπηση, ανασκαφική έρευνα και κατάρτιση Σχεδίου Πλαισίου Παρεμβάσεων για την Προστασία και Διαχείριση της Ακρόπολης.
Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα είναι χτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στον ανατολικό μυχό του τεκτονικού βυθίσματος της Kωπαΐδας. Το πλάτωμα οχυρώθηκε στους μυκηναϊκούς χρόνους με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, περικλείοντας έκταση που φτάνει τα 200 στρέμματα, δηλαδή δεκαπλάσια της Τίρυνθας και της Αθήνας και επταπλάσια των Μυκηνών.
Ο βράχος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη νεολιθική περίοδο, όταν η πεδιάδα ήταν λίμνη και ο ίδιος νησίδα. Οχυρώθηκε και κατοικήθηκε εκ νέου κατά τον 13ο αιώνα π.Χ., προκειμένου να αποτελέσει το οικονομοτεχνικό κέντρο λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων της λίμνης Κωπαΐδας, καθώς και ως σταθμός συγκέντρωσης των αυξημένων αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Η ιδιαιτερότητα της θέσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στον συσχετισμό της με το τεχνικό επίτευγμα της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το οποίο απηχείται σε μύθους και παραδόσεις που επιβίωσαν έως τους ιστορικούς χρόνους ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα έργα της ελληνικής προϊστορίας.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε: «Η ιστορία της Στερεάς μάς ξεπερνάει. Δική μας ευθύνη είναι να αναδείξουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της από άκρη σε άκρη. Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα είναι ακόμη ένα σπουδαίο μνημείο που αναδεικνύεται και προστατεύεται από την Περιφέρεια. Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχεται μόλις μέσα σε έναν μήνα από το έργο της αναστήλωσης του Τρόπαιου του Σύλλα. Για τον λόγο αυτό, ευχαριστώ θερμά τη διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Τέτοια έργα πολιτισμού, είναι που δίνουν προστιθέμενη αξία στην καθημερινή μας προσπάθεια και αποτελούν υποθήκες για το μέλλον».
naftemporiki.gr