Μελέτη που έγινε από τον Δρ. Επαμεινώνδα Φούντα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μελέτη που έγινε από τον Δρ. Επαμεινώνδα Φούντα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με το Δρ. Φούντα το σημείο «σταθμός» για ένα σωστό ύπνο είναι οι 6-8 ώρες κάθε βράδυ, έτσι ώστε να έχουμε μια υγιή καρδιά.
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πριν από λίγο στο Καρδιολογικό Συνέδριο της ESC 2018 που γίνεται στο Μόναχο και όπως αναφέρει ο Φυσιολόγος, Νευρολόγος James Ives MPsych (Hons), στο www.news-medical.net/news/20180827/Sleeping-six-to-eight-hours-a-night-is-most-beneficial-for-heart-health-suggests-study.aspx, ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Epameinondas Fountas, επεσήμανε στην ομιλία του ότι «το 1/3 της ζωής μας κοιμόμαστε, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον αντίκτυπο αυτής της βιολογικής ανάγκης στο καρδιαγγειακό σύστημα».
Η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της καρδιαγγειακής νόσου χρησιμοποιώντας μια μετα-ανάλυση, ένα στατιστικό εργαλείο για το συνδυασμό των αποτελεσμάτων προηγούμενων μελετών στο ίδιο θέμα. Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε 11 προοπτικές μελέτες άνω του ενός εκατομμυρίου ενηλίκων (1.000.541) χωρίς καρδιαγγειακή νόσο που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στη μελέτη συγκρίθηκαν δύο ομάδες, μία με λιγότερο από έξι ώρες ύπνου και μία με περισσότερο από οκτώ ώρες ύπνου με μία ομάδα αναφοράς όπως λέγεται η οποία κοιμόταν σταθερά 6-8 ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες και τα άτομα που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες είχαν αυξημένη επικινδυνότητα να εμφανίσουν ή να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο και όσοι κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τα άτομα που κοιμόντουσαν 6-8 ώρες σταθερά κάθε βράδυ.
Ο Δρ. Φούντας είπε τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τόσο ο υπερβολικός ύπνος όσο και ο μη επαρκής ύπνος μπορούν να κάνουν τελικά κακό στην καρδιά. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια. Δηλαδή, το πώς ο ύπνος επηρεάζει τις βιολογικές διεργασίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή, τα οποία έχουν αντίκτυπο στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Παρόλα αυτά η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς έχει συμπεριλάβει μόνο προοπτικές μελέτες, όπως είπε ο Δρ. Φούντας και ως εκ τούτου αποφεύγεται η πιθανότητα σφάλματος στα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την αδυναμία των συμμετεχόντων να ανακαλούν με ακρίβεια πληροφορίες.
Επίσης, ο Δρ. Φούντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν κάποιος δεν κοιμάται επαρκώς ή κοιμάται πολύ για μία φορά δεν είναι επιβλαβές για την υγεία. Αυτό που ενέχει κινδύνους είναι η παρατεταμένη νυχτερινή στέρηση του ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος και αυτά πρέπει να αποφευχθούν. Όπως τόνισε, η συνήθεια να κοιμάται κανείς 6-8 ώρες κάθε βράδυ, πηγαίνοντας στο κρεβάτι την ίδια ώρα και ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε μέρα, αποφεύγοντας το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν από τον ύπνο και τρώγοντας υγιεινά αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.