Απόψεις
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 09:51

Ο Τραμπ σε ρόλο «σωτήρα» (;) για την Ιταλία

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας στρέφουν το βλέμμα τους εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Και προσβλέπουν στη βοήθεια της Αμερικής. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό   Τζιουζέπε Κόντε, προσφέρθηκε να αγοράσει ιταλικό χρέος, όπως γράφει σε δημοσίευμά της η «Corriere della Sera». Η ιδέα δεν είναι και τόσο τρελή όσο ακούγεται. Η αντισυστημική κυβέρνηση Λέγκα-Πέντε Αστέρων μοιράζεται παρόμοια αντιευρωπαϊκά αισθήματα με αυτά του Τραμπ, ο οποίος είχε περιγράψει κάποτε την Ευρώπη ως «εχθρό», γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.

Από την έντυπη έκδοση 

της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας στρέφουν το βλέμμα τους εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Και προσβλέπουν στη βοήθεια της Αμερικής. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό   Τζιουζέπε Κόντε, προσφέρθηκε να αγοράσει ιταλικό χρέος, όπως γράφει σε δημοσίευμά της η «Corriere della Sera». Η ιδέα δεν είναι και τόσο τρελή όσο ακούγεται. Η αντισυστημική κυβέρνηση Λέγκα-Πέντε Αστέρων μοιράζεται παρόμοια αντιευρωπαϊκά αισθήματα με αυτά του Τραμπ, ο οποίος είχε περιγράψει κάποτε την Ευρώπη ως «εχθρό».

Η Ιταλία προετοιμάζεται για τον προϋπολογισμό του 2019, έχοντας ήδη υποσχεθεί στους ψηφοφόρους μειώσεις φόρων, επιδόματα και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Barclays, τα σχέδια της Ρώμης συνεπάγονται κόστος άνω των 100 δισ. ευρώ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι οι φοροελαφρύνσεις θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ φέτος και το 2019.

Ένας εκτροχιασμένος προϋπολογισμός, που θα οδηγήσει σε υψηλότερο έλλειμμα σε μια χώρα που ήδη παλεύει με βουνό δημοσίου χρέους, δεν πρόκειται να γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από τις Βρυξέλλες. Από την άλλη, τα σχέδια της Ρώμης για περισσότερες δαπάνες ίσως και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση για αμερικανικές εξαγωγές, κάτι που συμφέρει την Ουάσιγκτον.

Το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προσβλέπει σε βοήθεια από την Αμερική, εάν ισχύουν οι πληροφορίες του δημοσιεύματος, είναι ενδεικτικό της επιδείνωσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο εξαιτίας του προϋπολογισμού αλλά και λόγω μεταναστευτικού.

Δεν είναι όμως σίγουρο ότι ο Τραμπ θα βοηθήσει αγοράζοντας ομόλογα μιας χώρας της οποίας το χρέος υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ και που, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, θα χρειασθεί την επόμενη χρονιά να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα 258 δισ. ευρώ.

Παρά τους λεονταρισμούς από υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης, η αυξητική τάση του κόστους δανεισμού -με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σταθερά πάνω από το 3%, προσεγγίζοντας υψηλά τριών μηνών- θα πρέπει να ανησυχεί τη Ρώμη. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η ιταλική αγορά ομολόγων χάνει από το 2019 το «αλεξίπτωτο» της ΕΚΤ, που στο πλαίσιο του QE αγόραζε και ιταλικά ομόλογα.

Οι ελπίδες εναποτίθενται στις ξένες επενδύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία αναλαμβάνει αποστολή προσέλκυσης επενδυτών, μεταβαίνοντας τη Δευτέρα στην Κίνα. Στόχος της Ιταλίας είναι να καταστεί «η καλύτερη χώρα στον κόσμο για επενδύσεις», ήταν η απάντηση του Ματέο Σαλβίνι όταν κλήθηκε να σχολιάσει στοιχεία που δείχνουν ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν την ιταλική αγορά. «Ό,τι κι αν ετοιμάζουν οι κερδοσκόποι, χάνουν τον χρόνο τους» επιμένει ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.

Δεν ξέρουμε εάν η Αμερική θα αποδειχθεί σωτήρας. Το σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ τρίβει τα χέρια του όταν βλέπει να δημιουργούνται εστίες αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας.