Πολιτική
Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 13:08

Για αυταρχισμό και κυβερνητική αυταρέσκεια κατηγόρησε την υπ. Παιδείας ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Για πολιτικό αυταρχισμό και κυβερνητική αυταρέσκεια, κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής του Συνασπιμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Παιδεία.

«Όταν σας διαψεύδει η πραγματικότητα φταίει η πραγματικότητα. Όλα τα ξέρετε σεις κι όλα τα μπορείτε καλύτερα. Σεις λέτε την αλήθεια και όλοι οι άλλοι λένε ψέματα. Σεις θέλετε το καλό μας, οι άλλοι υποκινούνται για να καταστρέψουν αυτό που εσείς επιχειρείτε. Σεις εμπνέεστε από ευγενή κίνητρα, όλοι οι άλλοι είναι διαβλητοί. Αποσύρατε λιγάκι το βλέμμα σας από τον καθρέφτη της κυβερνητικής εξουσίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΝ απευθυνόμενος στην κ. Γιαννάκου.

«Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, η υποτίμηση και η απαξίωση του ελληνικού σχολείού και Πανεπιστημίου, είναι από τις κύριες αιτίες των προβλημάτων και την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις και όχι οι φοιτητές ή αορίστως το πνεύμα του κακού», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να μιλάτε για κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας στον τομέα της έρευνας, με αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί τότε εμπαίζετε την κοινωνία εν γνώσει σας».

Στο στόχαστρο του κ. Κωνσταντόπουλου βρέθηκε και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θ. Βερέμης τον οποίο κατηγόρησε ότι μιλάει με υπεροψία και «μέθη κυβερνητικής δύναμης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βιάζεται να ανταλλάξει την Πανεπιστημιακή Τήβεννο με την Κυβερνητική Πορφύρα».

«Η αλληλεγγύη των γενεών δεν εκφράζεται ούτε με την αυταρχική στάση των κυβερνήσεων, ούτε με τη βία της αστυνομίας, ούτε με τα εχθρικά αποφθέγματα του κ. Βερέμη.

Ακούστε την κραυγή αγωνίας των φοιτητών που δεν είναι η μειοψηφία, είναι το σύνολο του φοιτητικού κόσμου. Αν δεν έχουμε σήμερα Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας είναι γιατί οι κυβερνητικές παρατάξεις, ο παραταξιακός ανταγωνισμός εντός του φοιτητικού κινήματος κατέστρεψε αυτό το συλλογικό αγαθό», παρατήρησε απευθυνόμενος στη υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΣΥΝ.

Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκου επανέλαβε ότι το προσχέδιο για την ανώτατη παιδεία θα δοθεί για διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα και υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. «Θα δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για διάλογο, ώστε ο καθένας να αποδείξει αν θέλει να κάνει γενική επίθεση στην κυβέρνηση ή αν θέλει να γίνουν κάποια πράγματα στο χώρο της παιδείας», τόνισε η υπουργός.

«Προσωπικά, είχα πει επανειλημμένα ότι τον Ιούνιο θα έρθει προς διαβούλευση το προσχέδιο.Μίντια, ενδιαφερόμενοι και άλλοι, παίρνοντας ένα τμήμα των δηλώσεων μου εμφανίζουν άλλη πραγματικότητα. Όμως οι βουλευτές, πρέπει να λαμβάνουν ως αληθείς, τις επίσημες δηλώσεις. Η απόδοση αλαζονείας σε μένα είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί διακατέχομαι μόνο από ευθύνη και γνωρίζω ότι το 2010 δεν θέλω να δω τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι έξω από τα καλά της Ευρώπης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου.