Η οδύσσεια τελείωσε, αλλά η περιπέτεια συνεχίζεται. «Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός χθες από την Ιθάκη, πρώτη ημέρα «απελευθέρωσης» από τα μνημόνια, γράφει ο Γιώργος Κούρος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Η οδύσσεια τελείωσε, αλλά η περιπέτεια συνεχίζεται. «Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός χθες από την Ιθάκη, πρώτη ημέρα «απελευθέρωσης» από τα μνημόνια.
Και καλό θα είναι τη δήλωση αυτή, ανεξαρτήτως αντιπαραθέσεων, να μην τη λησμονήσει καμία πολιτική δύναμη. Διότι πολύ απλά όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι όσο και να χτυπάμε τα νταούλια εμείς, οι αγορές δεν θα χορεύουν. Αντίθετα, εάν ξαναχτυπήσουν τα νταούλια οι αγορές για την ελληνική οικονομία τότε το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό, τραγικό. Λάθη δεν επιτρέπονται πλέον. Πισωγυρίσματα απαγορεύονται.
Και αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η πορεία της επόμενης ημέρας είναι μία. Μονόδρομος.
Συνέχιση μεταρρυθμίσεων, δομικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, ιδιωτικοποιήσεις - αποκρατικοποιήσεις, κίνητρα για την απασχόληση ώστε να τιθασευτεί το τέρας της ανεργίας.
Χρειάζεται συνετή φορολογική πολιτική. Απαιτείται μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ανασάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Να πάρει ανάσα η αγορά, να κινηθεί το χρήμα και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Όμως όλα αυτά βήμα βήμα. Με πρόγραμμα και σχέδιο κοστολογημένο. Γιατί μπορεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα να ανέκτησε το δικαίωμα «να ορίζει τις τύχες και το μέλλον της», αρκεί να μην την παίξει στα ζάρια των μικροπολιτικών συμφερόντων και κοντόφθαλμων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Διότι έρχεται και η ΔΕΘ. Και τα μηνύματα που ακούγονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση ηχούν ως «σειρήνες» παλαιότερων δεκαετιών. Αυτών που μας οδήγησαν στα αδιέξοδα, στην κρίση, στη φτωχοποίηση και στο περιθώριο της Ευρώπης. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν ήδη τα ξίφη τους για το ποιος από τους δύο θα κάνει τις περισσότερες και γενναιόδωρες παροχές στη Διεθνή Έκθεση.
Φαντάζει σαν ψέμα. Όμως, δυστυχώς, είναι αλήθεια. Πριν καν βγούμε στο ξέφωτο από τα μνημόνια, αρχίζει η παροχολογία. Πάρε, κόσμε. Απίστευτο, όμως και αυτό ελληνικό.
Πριν καν περάσει ένας μήνας από την έξοδο από τα μνημόνια οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανέβουν στη ΔΕΘ και θα αναμετρηθούν στο ποιος θα δώσει περισσότερα, ώστε να πείσει ότι το αύριο θα είναι καλύτερο με αυτόν. Δεν έχει σημασία εάν οι παροχές θα είναι μικρές ή μεγάλες.
Το δυστύχημα είναι η νοοτροπία. Σαν να μην πέρασε μία ημέρα. Η Ιστορία να μη μας δίδαξε. Τα παθήματα να μην έγιναν μαθήματα.
«Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν» λέει ο Καβάφης.
Το κατάλαβαν άραγε, ή θα αρχίσουμε νέα φουρτουνιασμένα ταξίδια;