Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει δίκαια τις ρωσικές εταιρείες και να αναγνωρίσει ότι η Μόσχα είναι η πλέον αξιόπιστη μακροπρόθεσμα πηγή ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είναι σήμερα στέλεχος της ρωσικής Gazprom.
Ο Σρέντερ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία, από όπου διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό μπορεί να γίνει την επόμενη δεκαετία, όταν η υπό τον Σρέντερ θυγατρική της Gazprom θα έχει κατασκευάσει τον αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα.
«Η Ρωσία και οι ρωσικές εταιρείες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που απολαμβάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στη Ρωσία», δήλωσε ο Σρέντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε από την επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital ευθυγραμμιζόμενος με τις επικρίσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να μπλοκάρει την επέκταση της Gazprom στο εξωτερικό, εάν θέλει οι ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν δίκαιη μεταχείριση στη Ρωσία.
«Η αμοιβαία εξάρτηση μπορεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πραγματικά αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι της Ρωσίας ως ενεργειακού εταίρου. Αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να προσποιείται ότι οι Ρώσοι οφείλουν να είναι ευγνώμονες που τους επιτρέπεται να τροφοδοτούν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο την Ευρώπη», είπε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Η Gazprom προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη τον Ιανουάριο όταν μείωσε τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξαιτίας της διένεξής της με την Ουκρανία. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί δήλωσαν τότε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Gazprom, η οποία καλύπτει το εν τέταρτον των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και έχει ως στόχο να αυξήσει στο εν τρίτον το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την κατασκευή του αγωγού Ρωσίας-Βαλτικής.
Ο Σρέντερ δέχθηκε επικρίσεις στη Γερμανία όταν ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου του διευθυντικού συμβουλίου της γερμανο-ρωσικής κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική, αφού συνέβαλε στην έναρξη του εγχειρήματος από τη θέση του ως καγκελαρίου.
Στον υποθαλάσσιο αγωγό Ρωσίας-Βαλτικής συμμετέχουν ακόμη η γερμανική BASF και η E.ON. Το σχέδιο επικρίθηκε επίσης από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διότι τα εδάφη τους παρακάμπτονται.
«Ο αγωγός της Βαλτικής δεν σχεδιάσθηκε για να αντικαταστήσει τις άλλες οδούς μεταφοράς και δεν κατευθύνεται εναντίον κανενός», είπε ο Σρέντερ επιμένοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τους ουκρανικούς αγωγούς από τους οποίους διέρχεται το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ