Περιβάλλον
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 18:09

Βιοδιασπώμενη μπαταρία από χαρτί για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπίνγκαμτον στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μία μπαταρία με βάση το χαρτί, με δραματικά βελτιωμένη αποτελεσματικότητα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπίνγκαμτον στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μία μπαταρία με βάση το χαρτί, με δραματικά βελτιωμένη αποτελεσματικότητα.

Άλλες μπαταρίες με βάση το χαρτί έχουν προταθεί στο παρελθόν ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, όμως τα σχέδια και η ευκολία παραγωγής δεν ήταν ποτέ τα βέλτιστα, ενώ υπήρχαν επίσης ερωτήματα για το κατά πόσο βιοδιασπώμενες ήταν στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, το νέο σχέδιο μπαταρίας ξεπερνά αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιώντας ένα υβρίδιο χαρτιού και τροποποιημένων πολυμερών. Τα πολυμερή πολυαμικό οξύ και πολυπυρομελλιτική διανυδρίτη-π-φαινυλενοδιαμίνη ήταν το κλειδί για να αποδοθούν πραγματικές ιδιότητες βιοαποικοδόμησης στις μπαταρίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν την διάσπαση της μπαταρίας στο νερό και αυτή αποδείχθηκε επιτυχής χωρίς την ανάγκη ειδικών εγκαταστάσεων και συνθηκών, ή την εισαγωγή άλλων μικροοργανισμών. Επιπλέον, η μπαταρία παρουσιάζει πολύ υψηλότερη αναλογία ισχύος προς κόστος από ό,τι όλες οι υπόλοιπες μικροβιακές μπαταρίες με βάση το χαρτί, υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα.

«Υπάρχει μια δραματική αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και αυτή η μπαταρία θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αρχίσουν να μειώνονται», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Σέοχιουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, επισημαίνοντας την πολύ υψηλότερη αναλογία ισχύος προς κόστος από τις προηγούμενες μπαταρίες.

Οι δομές πολυμερούς-χαρτιού είναι ελαφρές, χαμηλού κόστους και εύκαμπτες, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη αύξηση της ισχύος και τις τροποποιήσεις ανάλογα με τη διαμόρφωση που απαιτείται.

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα καταλήγουν σήμερα σε χώρους υγειονομικής ταφής και οι μπαταρίες ειδικότερα μπορούν να εκπέμπουν τοξικές χημικές ουσίες. Σύμφωνα με περσινή έκθεση του ΟΗΕ, μόνο το 20% των ηλεκτρονικών αποβλήτων στον κόσμο ανακυκλώνεται.