Κόσμος
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 07:41

ΗΠΑ: Επιτάχυνση των απελάσεων παράτυπων μεταναστών διέταξε ο υπ. Δικαιοσύνης

Την επιτάχυνση των απελάσεων μεταναστών διέταξε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, καλώντας τους ειδικούς δικαστές για υποθέσεις παράτυπης μετανάστευσης να επιτρέπουν την αναστολή των διαδικασιών επαναπροώθησης μόνο εάν υπάρχουν «τεκμηριωμένοι σοβαροί λόγοι».
 

Την επιτάχυνση των απελάσεων μεταναστών διέταξε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, καλώντας τους ειδικούς δικαστές για υποθέσεις παράτυπης μετανάστευσης να επιτρέπουν την αναστολή των διαδικασιών επαναπροώθησης μόνο εάν υπάρχουν «τεκμηριωμένοι σοβαροί λόγοι».

Σε έγγραφό του, μια προσωρινή διαταγή η οποία επικρίθηκε από δικηγόρους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Σέσιονς εξήγησε ότι ο όρος που θέτει, δηλαδή το να υπάρχουν «σοβαρά αίτια» για την αναστολή αυτών των διαδικασιών, «περιορίζει τη διακριτική ευχέρεια των δικαστών για υποθέσεις μετανάστευσης» και «τους απαγορεύει να δίνουν αναστολές για τον οποιονδήποτε λόγο ή για απολύτως κανέναν λόγο».

Αντίθετα με το υπόλοιπο σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τα ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για υποθέσεις μετανάστευσης υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και ο υπουργός έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στο έργο τους. Ο Σέσιονς, ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, επεμβαίνει ασυνήθιστα συχνά σε σύγκριση με προκατόχους του.

Ο Σέσιονς πρωτοστάτησε στην προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που οδήγησε στον διαχωρισμό χιλιάδων παιδιών από τους γονείς τους μετά τη σύλληψη οικογενειών στα σύνορα. Δεχόμενος σθεναρές πολιτικές πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Τραμπ τερμάτισε την πολιτική του διαχωρισμού τον Ιούνιο.

Το κρίσιμο για να θεωρηθεί πως υπάρχουν «σοβαροί λόγοι» για την αναστολή διαδικασιών απέλασης είναι το εάν και κατά πόσον ένας μετανάστης ή μια μετανάστρια μπορεί να τα καταφέρει στην προσπάθειά του/της να παραμείνει στις ΗΠΑ, ζητώντας πολιτικό άσυλο είτε εξασφαλίζοντας βίζα εργασίας ή διαμονής, τόνισε ο Σέσιονς στη διαταγή του.

Ο Στίβεν Κανγκ, δικηγόρος που συνεργάζεται με την ACLU και συμμετέχει στις προσπάθειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, είπε ότι η διαταγή του Σέσιονς τον «προβληματίζει». Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση «κινείται στην κατεύθυνση του περιορισμού των δικαιωμάτων των μεταναστών που έχουν υπαχθεί σε διαδικασίες απέλασης». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, συνέχισε ο Κανγκ, παρουσιάζει τους μετανάστες που ζητούν χρόνο να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους ως ανθρώπους που επιχειρούν να «ξεγελάσουν» το σύστημα για «να αποφύγουν την απέλαση».

Για τον Κανγκ, οι διαδικασίες αυτές είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και οι μετανάστες χρειάζονται χρόνο για να βρουν δικηγόρους που θα εγγυηθούν τόσο ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά τους, όσο και ότι η εξέταση των υποθέσεών τους γίνεται με δίκαιο τρόπο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δυσκολεύεται να μειώσει τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων μεταναστών υπό απέλαση. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015, κυρίως διότι αποπερατώνονται λιγότερες υποθέσεις από τα δικαστήρια για υποθέσεις μετανάστευσης κάθε χρόνο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters