Κόσμος
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 11:54

Τον Ιούλιο οι διαπραγματεύσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου

Τον Ιούλιο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου και προηγουμένως ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις, Μάρτι Αχτισάαρι θα ενημερώσει τον Κόφι Ανάν για τους έξι γύρους των συνομιλιών, που διεξήχθησαν στη Βιέννη.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου, Αλμπερτ Ροχάν στη συνάντηση με θέμα «Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Κοσόβου: Πρόκληση για την πολιτική σταθεροποίηση της περιοχής», που διοργανώνουν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το Αυστριακό- Γαλλικό Κέντρο για την Προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Σλοβενικό Κέντρο Ευρωπαϊκής Προοπτικής και το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Ο κ. Ροχάν σημείωσε ότι οι θέσεις του Βελιγραδίου και της Πρίστινας είναι διαμετρικά αντίθετες όσον αφορά το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου και για το λόγο αυτό οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών είχαν έως τώρα αντικείμενο ζητήματα πρακτικής φύσης - αποκέντρωση των εξουσιών, προστασία των μειονοτήτων και οικονομική ανάπτυξη.

Ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο τόνισε ότι ελάχιστη πρόοδος επιτεύχθηκε στον πέμπτο γύρο συνομιλιών, κατά τον οποίο εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την προστασία της πολιτικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται θέματα που αφορούν το πολιτικό και οικονομικό άνοιγμα του Κοσόβου, οι περιφερειακές σχέσεις και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών κήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ, ο οποίος τόνισε ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Κοσόβου είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση της επαρχίας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή.

Ο κ. Ρούπελ είπε ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης στο Κόσοβο είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα αποτελέσει σημαντική πηγή πόρων και θα διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις.

Στο Κόσοβο θα υπάρξει πρόοδος μόνο αν οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς λήξουν με επιτυχία, με οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και προοπτική ένταξης στην Ε.Ε., είπε. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι στο Κόσοβο είναι αναγκαία η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος και η δημιουργία πολυεθνικής κοινότητας με μέτρα για την προστασία των μειονοτήτων.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην κατάσταση στη Σερβία τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχούν για την απουσία προόδου στην πορεία προσέγγισής της με την Ε.Ε. τονίζοντας ότι αυτή οφείλεται στην «ακαμψία της Σερβίας». Πρότεινε να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στη Σερβία και να μεταφερθούν γνώσεις στο δημόσιο τομέα της και να απλοποιηθεί το καθεστώς χορήγησης αδειών εισόδου στις χώρες της Ε.Ε. για τους πολίτες της.

Ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Νέναντι Πόποβιτς δήλωσε ότι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου είναι απαραίτητες για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Υπογράμμισε ότι για να αρθούν τα εμπόδια στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην περιοχή πρέπει να υπάρξει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταπολεμηθούν το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά.

Ο κ. Πόποβιτς ανέφερε ότι η οι εκπρόσωποι της Σερβίας πρότειναν η κυβέρνηση του Κοσόβου και τα αρμόδια υπουργεία να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, γεωργία, ενέργεια, συγκοινωνίες, για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.

«Το Κόσοβο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν θα πρέπει να αναμένεται η διευθέτηση του καθεστώτος για να διορθωθεί η οικονομική κατάσταση και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», σημείωσε ο κ. Πόποβιτς.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη των υπουργείων Εξωτερικών της Αυστρίας, της Γαλλίας και της αποστολής του ΟΗΕ στη Βιέννη για τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου, μετέχουν εμπειρογνώμονες από την Αυστρία, τη Γαλλία, την Αλβανία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Σλοβενία και τη Σερβία και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ