Κόσμος
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 12:01

ΟΗΕ: Αύριο η εξέταση του αιτήματος του Μαυροβουνίου για ένταξη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει αύριο το αίτημα του Μαυροβουνίου για ένταξη στο διεθνή οργανισμό, μετά το δημοψήφισμα του Μαΐου, στο οποίο η πλειοψηφία των πολιτών του τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα 191 μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποδεχθούν το αίτημα του Μαυροβουνίου, η χώρα θα γίνει το 192ο μέλος του ΟΗΕ.

Η πρέσβης της Δανίας στον ΟΗΕ, κ. Ελεν Μαργκέτα Λόι, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ότι τα μέλη του σώματος αποφάσισαν χθες στη διάρκεια διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών να διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη, η πρώτη συζήτηση για το αίτημα που υπέβαλαν οι αρχές του Μαυροβουνίου την περασμένη εβδομάδα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, θα διεξαχθεί μία πρώτη σύσκεψη, μία επίσημη συνεδρίαση και στη συνέχεια το θέμα θα εξεταστεί από την επιτροπή που είναι αρμόδια για την ένταξη νέων μελών.

Η επίσημη συνεδρίαση, στην οποία αναμένεται να ληφθεί απόφαση και να υιοθετηθεί σχετικό ψήφισμα θα διεξαχθεί την Πέμπτη, δήλωσε η κ. Λόι.

Εάν υιοθετηθεί το ψήφισμα, τότε θα διαβιβαστεί στην Γενική Συνέλευση, η οποία και θα αποφασίσει πότε θα το εγκρίνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ