Πολιτική
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 12:56

Παπανδρέου: Η κυβέρνηση αδυνατεί να μεταρρυθμίσει την κοινωνία

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αυταρχισμό την κατάσταση στην παιδεία και οι κινήσεις της αποδεικνύουν ότι αδυνατεί να μεταρρυθμίσει την κοινωνία με προεξέχοντα τον τομέα της παιδείας, τονισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τη νέα του σύνθεση.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι συμπαραστάτης στον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά ταυτόχρονα θα διαμορφώσει και ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη νέα γενιά. Η παιδεία, πρόσθεσε, χρειάζεται μεταρρύθμιση, αλλά όχι αυτή που προωθεί η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ θέλει ανταγωνιστική δημόσια παιδεία, η οποία θα δίνει προοπτική στη νέα γενιά, συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, η παιδεία δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η κυβέρνηση επιδεικνύει αυταρχισμό. Με αυταρχισμό -παρατήρησε- αντιμετώπισε χθες την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών μεταναστών, μια υπόθεση στην οποία παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντηρεί κλίμα ανασφάλειας, για να κάνει συντηρητική την κοινωνία, ώστε να μην αγωνίζεται, να μη διαμαρτύρεται, να μη θέλει να αλλάξει τίποτα, να μη βλέπει με ελπίδα το μέλλον.

Αντίθετα, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του δίνει δύναμη στην κοινωνία να ανοίξει νέους δρόμους για να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε γενικότερα την κυβέρνηση ότι κάνει συνεχώς λάθος επιλογές, όπως γίνεται και με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου, όπως είπε, κυριαρχεί η αντίληψη της μη πολιτικής, της μη πρωτοβουλίας, της ακινησίας και της ατολμίας, ο φόβος για τις εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κύρος της χώρας και δημιουργούν προϋποθέσεις έντασης.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία του για τη νέα εθνική στρατηγική, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είχε θετικά αποτελέσματα από τις περισσότερες συναντήσεις που έκανε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις αλλαγές στο συντονιστικό όργανο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έγινε μια διάταξη μάχης για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και παράλληλα μπήκαν οι βάσεις και για τις εθνικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα δώσει τη μάχη του σε τρεις άξονες: το πρόγραμμα, την ανασυγκρότηση του Κινήματος και τη διαβούλευση και επικοινωνία με τον πολίτη.

Ευχαρίστησε τους τρεις αποχωρήσαντες από το Συντονιστικό όργανο, τους οποίους, όπως είπε, θα έχει κοντά του στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου θα προσφέρουν σημαντικό έργο σε ευαίσθητους τομείς του Κινήματος. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο όργανο με τη νέα του σύνθεση και προειδοποίησε τα στελέχη του ότι τα περιμένει σκληρή δουλειά και το καλοκαίρι, διότι, όπως τόνισε, ο κόσμος θέλει να αισθάνεται το ΠΑΣΟΚ κοντά του. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει επιτυχία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.