Κόσμος
Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 17:38

Σε λιμάνι της Μάλτας θα δέσει το Aquarius- 6 χώρες θα υποδεχθούν τους μετανάστες

Ύστερα από μία εβδομάδα περιπλάνησης στη Μεσόγειο, το «ανεπιθύμητο» Aquarius, πλοίο διάσωσης στο οποίο επιβαίνουν 141 μετανάστες, έλαβε τελικά το πράσινο φως από τη Βαλέτα να δέσει σε λιμάνι της Μάλτας. Aκόμη πέντε χώρες της Ε.Ε. θα υποδεχθούν τους μετανάστες. 

Ύστερα από μία εβδομάδα περιπλάνησης στη Μεσόγειο, το «ανεπιθύμητο» Aquarius, πλοίο διάσωσης στο οποίο επιβαίνουν 141 μετανάστες, έλαβε τελικά το πράσινο φως από τη Βαλέτα να δέσει σε λιμάνι της Μάλτας. 

Σε μία μεταστροφή της έως τώρα στάσης της, η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει στο πλοίο, που είχε διασώσει τους μετανάστες πριν από μία εβδομάδα ανοιχτά της Λιβύης, να εισέλθει σε ένα από τα λιμάνια της χώρας, «παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το πράξει», όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει στην ανακοίνωση. 

Όπως έγινε γνωστό ακόμη πέντε χώρες της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία, προκειμένου να υποδεχθούν τους 141 μετανάστες. Η Ισπανία θα υποδεχθεί 60 εξ αυτών, ενώ οι υπόλοιποι θα διαμοιραστούν σε Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία. 

H Ιταλία επέμεινε πάντως στη σκληρή στάση της, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία διάσωσης μεταναστών, καθώς όπως επισημαίνει, έχει ήδη σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών. Καλεί τώρα τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να κάνουν πράξη τις δηλώσεις περί αλληλεγγύης. 

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε μία πηγή αυξανόμενης έντασης μεταξύ των κρατών- μελών της κοινότητας, ενώ πυροδότησε ισχυρούς τριγμούς ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Τα αντιμεταναστευτικά, εθνικιστικά κόμματα βλέπουν τη φωνή τους να ενισχύεται αισθητά τα τελευταία δύο χρόνια ανά την Ευρώπη, ενώ εξασφαλίζουν σημαντικά κέρδη και στην κάλπη. Το πιο ανησυχητικό πάντως, όπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι ότι είναι αυτά, που ορίζουν την πολιτική ατζέντα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ANSA, Reuters