Υγεία
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 23:30

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν νέες θεραπείες για την αναγέννηση των οστών ή των ιστών

Το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο έχει λάβει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να αναπτύξει έναν καλύτερο τρόπο για την αναγέννηση των οστών ή των ιστών που καταστρέφονται από ασθένειες ή τραυματισμούς.

Το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο έχει λάβει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να αναπτύξει έναν καλύτερο τρόπο για την αναγέννηση των οστών ή των ιστών που καταστρέφονται από ασθένειες ή τραυματισμούς.

Όπως λένε οι ειδικοί, αυτή τη στιγμή οι περισσότερες θεραπείες βασίζονται στη χρήση αυξητικών παραγόντων ή άλλων χημικών παραγόντων για την τόνωση βλαστικών κυττάρων, τα οποία έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα και, να αναγεννηθούν όσα έχουν χαθεί. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έχει πολλούς περιορισμούς, όπως ανεπιθύμητες ενέργειες και τοξικότητα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, βοηθός καθηγητή Στοματικής Βιολογίας, Sriram Ravindran, είναι απαραίτητο να βρεθούν νέες θεραπείες οι οποίες θα μιμούνται καλύτερα τις διεργασίες του σώματος και δεν θα έχουν παρενέργειες.

Τα οστά είναι το δεύτερο μεταμοσχευόμενο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, μετά από αίμα. Οι διαδικασίες εμβολιασμού και αναγέννησης των οστών εκτελούνται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τη θεραπεία πληγών, τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης, ασθένειες των ούλων κ.λπ..

Ο Ravindran και ο συνάδελφός του Praveen Gajendrareddy, διοικούν από κοινού ένα εργαστήριο στο UIC College of Dentistry που αναπτύσσει βιομιμητικά εργαλεία - αυτά που μιμούνται τη φυσική βιολογία - για την αναγέννηση των ιστών. Με τη νέα χρηματοδότηση, ελπίζουν να αξιολογήσουν και να χαρακτηρίσουν τη χρήση των τροποποιημένων εξωσόμων - μικρών κυστιδίων σε κύτταρα που φέρουν κυτταρικά μηνύματα - ως ασφαλέστερη και κλινικά ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση στους αυξητικούς παράγοντες.

«Η προκαταρκτική μας έρευνα έχει δείξει ότι τα μηχανικά εξωσώματα μπορούν να βοηθήσουν την αναγέννηση ταχύτερα από τους αυξητικούς παράγοντες, με λιγότερες επιπλοκές», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Περιοδοντικής Gajendrareddy, έτερος ερευνητής. Λέει ότι επειδή εξωσώματα χρησιμοποιούνται ήδη από το κύτταρο για να μεταφέρουν μηνύματα, έχει νόημα να δούν αν είναι δυνατό να ενισχυθεί η λειτουργία τους ώστε να φέρουν προβλέψιμα μηνύματα που διεγείρουν βλαστοκύτταρα. «Επειδή αυτά τα επεξεργασμένα εξωσώματα μιμούνται τη φύση, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, απλά κάνουμε τον τροχό να πάει λίγο πιο γρήγορα, ενώ ελέγχει καλύτερα την κατεύθυνση που ταξιδεύει», συμπλήρωσε ο Gajendrareddy.

Ο τελικός στόχος αυτής της έρευνας είναι να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι θεραπείας της απώλειας των οστών και των ιστών που μπορούν να βοηθήσουν σε κάθε είδους τραυματισμούς. Εκτός από τις πιο προφανείς χρήσεις - όπως η αντιμετώπιση μεγάλων καταγμάτων κρανίων ή απώλειας οστού εξαιτίας της νόσου των ούλων - οι ερευνητές είπαν ότι η μέθοδος θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών των στρατιωτών.