Ως επιβεβλημένες, δεδομένες και σε στάδιο προετοιμασίας παρουσιάζουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα κυβερνητικές πηγές, τοποθετώντας χρονικά τον ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ και μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και θα υπογραφεί η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ως επιβεβλημένες, δεδομένες και σε στάδιο προετοιμασίας παρουσιάζουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα κυβερνητικές πηγές, τοποθετώντας χρονικά τον ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ και μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και θα υπογραφεί η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Η πληροφορία ότι το Μαξίμου έχει ζητήσει να μάθει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στον Αύγουστο για να οριστικοποιήσει την ημερομηνία του ανασχηματισμού δεν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση, ενώ οι μέχρι τώρα πληροφορίες για το ποιοι θα απομακρυνθούν, ποιοι θα μετακινηθούν και ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση αφορούν τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, καθώς το Μαξίμου ενώ ανεπισήμως επιβεβαιώνει ότι επίκειται ανασχηματισμός, δεν έχει δώσει στίγμα για την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο πρωθυπουργός.
Σε αυτή τη φάση διακινούνται δύο σενάρια:
Το ένα θέλει τον κ. Τσίπρα να προχωρά σε ευρείες αλλαγές, να αλλάζει βασικούς υπουργούς, πολλούς υφυπουργούς και να εμπιστεύεται στη γενιά των 40ρηδων -στην οποία ανήκει και ο ίδιος- την επόμενη κυβέρνηση που θα είναι και εκλογική. Προτείνεται από τα στελέχη του στενού πυρήνα του περιβάλλοντός του, στη λογική ότι ο ανασχηματισμός πρέπει και να ενισχύσει το φθαρμένο προφίλ του πρωθυπουργού, αλλά και να στείλει μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κοινή γνώμη ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι παραιτημένος, απογοητευμένος και εξαρτημένος από τις εύθραυστες ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάζεται από τον Τύπο.
Το άλλο κάνει λόγο για αλλαγές που θα τηρούν τις ισορροπίες και μέσα στην κυβέρνηση και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι ριζικός αλλά θα είναι διορθωτικός ανασχηματισμός, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει συμπαγής πριν από την εκλογική μάχη. Προτείνεται από τους κορυφαίους υπουργούς και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να είναι συνομιλητές του κ. Τσίπρα και διατηρούν σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί του. Το επιχείρημά τους είναι ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι πολύ δύσκολη για το κόμμα και για τον ίδιο και οφείλει να πάει στη λογική «δεν περισσεύει κανείς» και όχι στη γραμμή «ενός ανδρός αρχή» για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη με την κίνησή του.
Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο κ. Τσίπρας ψάχνει τον τρόπο ώστε ο ανασχηματισμός να αποτελέσει ένα restart για την κυβέρνηση και το πρώτο βήμα του νέου πολιτικού κύκλου και να μην εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως κίνηση που απλώς θέλει να κλείσει τον καταστροφικό για την κυβέρνηση κύκλο των πυρκαγιών και της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.
Στο πλαίσιο της ονοματολογίας, επαναλαμβάνουμε ότι οι πληροφορίες δεν είναι ασφαλείς, διότι προέρχονται από τους υπουργούς και τα στελέχη και όχι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι το Μαξίμου δεν βλέπει με καλό μάτι το γεγονός ότι στο εσωκομματικό χρηματιστήριο έχει μείνει αλώβητος από την μεγάλη φθορά που έχουν υποστεί κορυφαία στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την τραγωδία στο Μάτι, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει ληφθεί απόφαση για μετακίνησή του από το υπουργείο Οικονομικών.
Υπουργοί που δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του, αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα φύγει από την οδό Νίκης και το κενό του θα καλύψει στέλεχος που επίσης είναι αποδεκτό από τους δανειστές (Γιώργος Χουλιαράκης ή Δημήτρης Λιάκος), αυτά όμως σε αυτή τη φάση αποτελούν εισηγήσεις προς τον κ. Τσίπρα και όχι δικές του σκέψεις. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει δείξει ότι επιθυμεί τη μετακίνησή του και θέλει να συνεχίσει στη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει φροντίσει να γεφυρώσει τις εσωκομματικές του σχέσεις και με την ομάδα των 53+ επιχειρώντας να ξεπεράσει προστριβές.
Το πολιτικό ερώτημα και ο «ανασχηματισμός του Μπίστη»
Με βάση τη συζήτηση που γίνεται και βασίζεται -επαναλαμβάνουμε- σε εκτιμήσεις υπουργών, αμετακίνητη θεωρείται η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και λόγω Σκοπιανού, αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ώστε να μην υπάρξουν κραδασμοί στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετετράπη σε υπερυπουργό μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αμετακίνητο θεωρείται το δίδυμο στο υπουργείο Υγείας Ξανθός και Πολάκης, αμετακίνητη θεωρείται η Όλγα Γεροβασίλη, αμετακίνητη και η Έλενα Κουντουρά, αμετακίνητος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αμετακίνητο θεωρείται το Μαξίμου (Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης) πλην του κ. Λιάκου αν όντως πάει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αν υπάρξει μετακίνηση του Νίκου Παππά από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι για να επιστρέψει στο Μαξίμου.
Με βάση αυτήν την εικόνα, περιμένουν αναβάθμιση οι Αλέξης Χαρίτσης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Δημήτρης Λιάκος και οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τους Γ. Σταθάκη, Στ. Κοντονή, Π. Κουρουμπλή, Λ. Κονιόρδου, Ευ. Αποστόλου και την ομάδα των υφυπουργών.
Το πολιτικό ερώτημα που αντικειμενικά τίθεται είναι: Αν είναι να κινηθεί σε αυτή τη γραμμή ο κ. Τσίπρας, τότε τι θα αποκομίσει ο ίδιος από τον ανασχηματισμό, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο τελευταίος πριν από τις επόμενες εκλογές;
Το ερώτημα αυτό θέτει και ένας παλαιότερα από τους τακτικούς συνομιλητές του κ. Τσίπρα που δεν ανήκει στην κυβέρνηση, με τον οποίο συνομίλησε η «Ν», προκειμένου να αποκτήσει εικόνα των πραγμάτων.
«Αν είναι όλοι αμετακίνητοι, όπως γράφετε εσείς οι δημοσιογράφοι, τότε γιατί να τον κάνει; Θα την πατήσει όπως την πάτησε ο Σημίτης με τον ''ανασχηματισμό του Μπίστη'' τον Ιούλιο του 2003 όπου δεν μπόρεσε να κάνει αλλαγές, ως δικό του έβαλε μόνο τον Νίκο Μπίστη και τότε όλοι κατάλαβαν ότι ήταν πια αδύναμος έναντι του κομματικού μηχανισμού, αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσε πλέον να κυβερνήσει και τον πήρε η κάτω βόλτα. Ο Τσίπρας δεν θα κινηθεί έτσι…» επισημαίνει.