Κόσμος
Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 20:26

Μέρκελ: Ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν είναι λειτουργικός

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισαν τη διμερή συμφωνία επαναπροώθησης εντός 48 ωρών προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε. Η Ισπανία ζητεί ευρωπαϊκή αρωγή λόγω αύξησης προσφυγικών ροών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισαν τη διμερή συμφωνία επαναπροώθησης εντός 48 ωρών προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε. Η Ισπανία ζητεί ευρωπαϊκή αρωγή λόγω αύξησης προσφυγικών ροών.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ισπανία συνεχίστηκε σήμερα Κυριακή με ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα. Επισκέφθηκε, συνοδευόμενη από τον Ισπανό πρωθυπουργό, φάρμα εκτροφής ζώων στο περίφημο εθνικό πάρκο Ντονιάνα, νότια της χώρας πριν επιστρέψει αργότερα στο Βερολίνο.

«Στηρίζουμε ευρωπαϊκή λύση»

Η Άγκελα Μέρκελ βρήκε στο πρόσωπο του νεαρού Ισπανού πρωθυπουργού τη στήριξη που χρειάζεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει εντός της κυβέρνησής της στο προσφυγικό. Με αφορμή την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για επαναπροώθηση εντός 48 χωρών στην Ισπανία προσφύγων και μεταναστών που ζήτησαν για πρώτη φορά άσυλο στην χώρα αυτή, η κ. Μέρκελ σε δηλώσεις της χαιρέτισε τη συμφωνία και αντέτεινε χείρα βοήθειας προς την Ισπανία στις διαπραγματεύσεις της με το Μαρόκο, από όπου έρχεται από τις αρχές του χρόνου το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων, συνολικά 23.740.

«Η αξία της συμφωνίας έγκειται κατ’ αρχήν στο ότι καθιστά σαφές πως η Γερμανία και η Ισπανία στηρίζουν ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πρόκειται για σαφή παραδοχή του ότι, όταν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα με το θέμα, τότε βοηθούμε εμείς αυτήν τη χώρα. Η Γερμανία δηλώνει καθαρά ότι εάν η Ισπανία αντιμετωπίσει πρόβλημα, για παράδειγμα με το Μαρόκο, τότε εμείς θα την βοηθήσουμε». Βέβαια, στην πραγματικότητα η  συγκεκριμένη διμερής συμφωνία, σε αντίθεση με αυτή που θα γίνει με την Ελλάδα και την Ιταλία, είναι άνευ πρακτικού αντικρίσματος, δεδομένου ότι δεν έχει συλληφθεί κανείς στα γερμανο - αυστριακά σύνορα προερχόμενος από την Ισπανία.

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες της»

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε επίσης ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου, που ορίζει ότι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα υποδοχής τους στην Ε.Ε., δεν είναι λειτουργικός. «Θεωρητικά, κανείς πρόσφυγας και μετανάστης δεν θα πρέπει να φτάνει σε εμάς στη Γερμανία, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι σε προβλήματα προσφύγων η απάντηση πρέπει να δίνεται σε πολυμερές επίπεδο. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις ευθύνες της» τόνισε.

Την αλληλεγγύη της Ε.Ε. ζήτησε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου με 23.000 πρόσφυγες από την αρχή του χρόνου, έχει αναδειχθεί σε νέο κέντρο υποδοχής προσφύγων. «Θέλουμε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. και των χωρών μελών της στην πρόκληση που βιώνουμε», τόνισε. «Αλλά δεχόμαστε και την ευθύνη μας στο να απαγορεύουμε την δευτερογενή μετανάστευση, για παράδειγμα προς τη Γερμανία». Μέχρι τώρα ο Πέδρο Σάντσεθ τήρησε φιλελεύθερη πολιτική στο προσφυγικό. Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συνεχίσει ακόμη στην ίδια ρότα, ελλείψει λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.