Πολιτική
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 19:33

Υποκλοπές: Γνωστό το πότε εισήχθη το παράνομο λογισμικό και σε ποια κέντρα, αλλά όχι ο τρόπος

«Δεν έχουμε καταλήξει για τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη το παράνομο λογισμικό στο δίκτυο μας ή με ποιο τρόπο ορίστηκαν οι αριθμοί-σκιές και οι αριθμοί-στόχοι». Ωστόσο, μετά από συναντήσεις με τεχνικούς της Ericsson, στις αρχές Μαΐου, εντοπίσαμε με μεγάλη ακρίβεια το πότε εισήχθη το παράνομο λογισμικό και σε ποια κέντρα, ενώ τα στοιχεία αυτά τα γνωστοποιήσαμε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)».

Τα παραπάνω δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της Vodafone, Ν. Μαστοράκης, κατά την κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαστοράκη, το παράνομο λογισμικό εισήχθη στα κέντρα της «Πειραιώς», του «Κηφισού 1» και του «Κηφισού 2» στο διάστημα μετά τις 4/8/2004 και έως τις 10/8/2004. Οι δε αριθμοί ορίστηκαν στο διάστημα από 9/8/2004 έως και 11/8/2004. Για το 4ο κέντρο της «Παιανίας», για πρώτη φορά εισήχθη παράνομο λογισμικό το διάστημα 27-29/10/2004, ωστόσο «με βεβαιότητα», σε αυτό ποτέ δεν εισήχθησαν πραγματικοί αριθμοί παρακολουθούμενων, παρά μόνο ένα ζευγάρι δοκιμαστικών αριθμών (ένας αριθμός - σκιά και ένας παρακολουθούμενος) το διάστημα 24/1/2005 έως 1/2/2005. Επίσης, συνέχισε ο κ. Μαστοράκης, προκύπτει ότι στο κέντρο του «Κηφισός-1» υπήρξε ολική αποσύνδεση των αριθμών-στόχων για το διάστημα 22-28/9/2004 και ότι αμέσως μετά ξανά-ορίστηκαν. Στο κέντρο «Πειραιώς» έγινε πλήρης απενεργοποίηση και απομάκρυνση των αριθμών-στόχων το διάστημα από 27/9/2004 έως πιθανόν και τις 4/10/2004, ενώ στο 3ο κέντρο «Κηφισός-2», το διάστημα από 8/2004 έως 2/2005 υπήρχαν τουλάχιστον 27 αριθμοί ορισμένοι, «επομένως δεν είχαμε πλήρη απενεργοποίηση αριθμών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Β. Μαγγίνα, ο κ. Μαστοράκης είπε ότι δεν είναι τόσο ρεαλιστική η πιθανότητα της «επιτόπου φυσικής παρουσίας», για την τοποθέτηση του παρείσακτου λογισμικού. Σε άλλη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου, ο κ. Μαστοράκης μετέφερε τη θέση της Ericsson ότι το παρείσακτο λογισμικό ήταν πανομοιότυπο με το υπόλοιπο λογισμικό, ότι το είχαν αναλύσει, ότι ήξεραν τί δουλειά έκανε και ότι ήξεραν πώς να το απομακρύνουν.

Ο κ. Μαστοράκης είπε ότι επίσης ότι αυτός που σχεδίασε το παρείσακτο λογισμικό θα πρέπει να είχε εξαιρετική και σε βάθος γνώση των συστημάτων της Ericsson, ενώ, σε ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣυΡιζΑ Φ. Κουβέλη, εάν τεχνικοί άλλης εταιρείας θα μπορούσαν να σχεδιάσουν ένα τέτοιο λογισμικό, απάντησε «κατηγορηματικά όχι, εάν δεν είχαν βαθιά γνώση του ίδιου του λογισμικού της Ericsson». Εξάλλου, σε ερωτήσεις του κ. Κουβέλη για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη, είπε ότι, επειδή ήξερε τα γεγονότα, είδε μία σύμπτωση μεγάλη. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν προκύπτει σχέση των σημειώσεων του συναδέλφου μου με το γεγονός των υποκλοπών».

Στην ερώτηση της βουλευτού Α’ Αθηνών του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη εάν το παρείσακτο λογισμικό μπορεί να δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ο κ. Μαστοράκης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι αυτό σχεδιάστηκε να λειτουργεί σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα. «Αν ήταν για την Ελλάδα θα ήταν σε μικρότερη κλίμακα», παρατήρησε ο κ. Μαστοράκης.

Τέλος, φραστικό επεισόδιο μεταξύ του πρώην προέδρου της ΝΔ Μ. Έβερτ και του προέδρου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αν. Καραμάριου σημειώθηκε όταν ο πρώτος ζήτησε να μάθει την ταυτότητα δύο προσώπων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Ο κ. Καραμάριος είπε ότι ο ίδιος έδωσε άδεια σε δύο δικηγόρους της Vodafone να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.

«Μας ρωτήσατε; Τότε τι κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ότι τους φέρνουμε έναν-έναν εδώ μέσα;», αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος ο κ. Έβερτ. Η συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση των Ν. Πλεύρη, διευθυντή Ανάπτυξης Δικτύου και Ν. Μπάμπαλη, διευθυντή Δικτύου Κορμού της Vodafone, καθώς και του Χρ. Ξανθόπουλου, τεχνικού διευθυντή της Ericsson.

ΑΠΕ