Κόσμος
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 09:19

Κυρώσεις για το Ιράν θα ζητήσει ο Μπους από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους θα επιδιώξει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν κατά τη σημερινή συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Ευρώπης στη Βιέννη, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταστήσει σαφές σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν πρέπει να καθησυχάσουν στο θέμα του Ιράν και να προειδοποιήσουν ότι το ενδεχόμενο των κυρώσεων παραμένει ορατό αν δεν συμμορφωθεί η Τεχεράνη. «Αν το Ιράν δεν αποδεχτεί την νέα πρωτοβουλία τότε θα πρέπει να πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Χάντλεϊ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος που έφτασε αργά χθες το βράδυ στην αυστριακή πρωτεύουσα αναμένεται πάντως να βρεθεί αντιμέτωπος με ογκώδεις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, αλλά και να δεχτεί τις επικρίσεις ηγετικών κύκλων της ΕΕ ότι παραμένει υπερβολικά προσκολλημένος στο θέμα της ασφάλειας.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να θέσουν στον πρόεδρο Μπους το θέμα των φυλακών στο Γκουαντάναμο,τους αυστηρούς αμερικανικούς περιορισμούς στη χορήγηση βίζας και θα εκφράσουν την ανησυχία τους για τους ελέγχους στις ξένες επενδύσεις, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να παίρνει πολύ λίγο υπόψιν τις απόψεις των ευρωπαίων εταίρων. «Αν η Ευρώπη και η Αμερική βαδίσουν χέρι χέρι ,μπορούμε κάτι να επιτύχουμε», τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ που ως προεδρεύων της ΕΕ φιλοξενεί τη σύνοδο Ευρώπης -ΗΠΑ.

Ο Σιούσελ εξέφρασε πάντως τη δυσαρέσκειά του για το θέμα της μεταχείρισης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο που κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες,αλλά και τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων. «Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές όπου δεν ισχύει ο νόμος. Δεν μπορούν να γίνονται βασανιστήρια υπό καμμία περίσταση... Πρέπει αυτά να ειπωθούν», τόνισε ο Σιούσελ μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου, όπου θα ποραστούν εκτός του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και οι ηγέτες των ισχυρών ευρωπαικών χωρών.

Σε μιά χειρονομία καλής θέλησης προς την Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται έτοιμες να υπογράψουν σήμερα κοινή διακήρυξη με την ΕΕ για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιώμάτων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο σχέδιο της κοινής διακήρυξης που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερ τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τις κοινές μας αξιες, θα διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στην τρομοκρατία θα συμβαδίζουν πλήρως με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, περιλαμβανομένου του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το νόμο για τους πρόσφυγες και το διεθνές ανθρωπιστικό σύστημα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ