Πολιτική
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 11:18

Διάλογος με όλους για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Σημαντικές καινοτομίες περιλαμβάνει το προσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι η διασφάλιση του ασύλου με μεταφορά της αρμοδιότητας για την άρση του στο Πρυτανικό Συμβούλιο και η θεσμοθέτηση απεριόριστου χρόνου διακοπής των σπουδών. Η υπουργός τόνισε ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός και καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Σε ανοικτό διάλογο σκέψεων κάλεσε η υπουργός Παιδείας κα Μαριέττα Γιαννάκου όλους τους ενδιαφερόμενους παρουσιάζοντας σήμερα «προσχέδιο πρότασης προς συζήτηση» για την αναβάθμιση των ΑΕΙ.

Η κα Γιαννάκου κάλεσε τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων να τοποθετηθούν επί του σχεδίου, να υποβάλουν πιθανές τροποποιήσεις και συμπληρωματικές προτάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί.

Όπως ανέφερε η υπουργός, το νέο σχέδιο νόμου είναι «υπέρ και προς χάριν των νέων και του μέλλοντος της χώρας» και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι στόχοι του νέου νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, η διεύρυνση της αποστολής τους, η συνεργασία με άλλους φορείς για τη διάδοση νέας γνώσης και η εμπέδωση της ισότητας των φύλων.

Επίσης αποσκοπεί στη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, ενώ παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η κ. Γιαννάκου διευκρίνισε ότι δεν κόβονται τα δωρεάν συγγράμματα. Αντιθέτως, όπως είπε, παρέχεται δυνατότητα δωρεάν προμήθειας συγγραμμάτων από βιβλιογραφία που προτείνουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ως ανώτατο όριο σπουδών για τους φοιτητές ορίζεται το ν+2, δηλαδή ο αριθμός των εξαμήνων προσαυξημένος κατά 50%, ενώ μετά από απόφαση του ΑΕΙ υπάρχει η δυνατότητα για παράταση σπουδών κατά επιπλέον ένα χρόνο. Το όριο αυτό θα ισχύσει για τους νέους φοιτητές, ενώ για όσους φοιτούν ήδη, προβλέπεται παράταση πέντε ετών στις σπουδές τους, πέρα από την ελάχιστη προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.

Παράλληλα, θεσμοθετείται απεριόριστος χρόνος διακοπής σπουδών. Όπως είπε η υπουργός, όποιος φοιτητής επιθυμεί θα μπορεί να διακόπτει τη φοίτησή του, για όσο χρονικό διάστημα θέλει, αφού καταθέσει σχετική αίτηση στο ίδρυμα που φοιτεί.

Σε ό,τι αφορά το άσυλο, την ευθύνη θα την έχει το πρυτανικό συμβούλιο, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση θα γίνεται παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Επίσης, δεν αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές. Όπως είπε η κ. Γιαννάκου, οι αρχές διοίκησης των πανεπιστημίων των σχολών και των τμημάτων θα αναδεικνύονται με την άμεση και καθολική συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, χωρίς τη μείωση του ποσοστού κάθε κατηγορίας εκλεκτόρων.

Ακόμη, θεσμοθετείται συνήγορος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υποστήριξης φοιτητών.

Η κα Γιαννάκου πρόσθεσε ότι το νέο νομοσχέδιο δίνει δυνατότητα αναδιάρθρωσης των σχολών και προτείνει το χωρισμό της ανώτατης εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακό και τεχνολογικό τομέα.

Ερωτηθείσα τι θα γίνει αν δεν θα συμμετάσχουν οι φοιτητές, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι φοιτητές είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν και επισήμανε ότι ο διάλογος θα διαρκέσει τόσο χρόνο όσο χρειάζεται. Επίσης υπογράμμισε ότι το προσχέδιο αυτό θα σταλεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο διάλογος αυτός μπορεί να γίνει:

· μέσα από την Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως άλλωστε ζήτησε και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,

· μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας,

· στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, αφού άλλωστε υπάρχουν και νεοεκλεγείσες Πρυτανικές Αρχές,

· απευθείας με το Υπουργείο,

· μέσω του Διαδικτύου.