Πολιτική
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 12:33

Συνέντευξη Μπακογιάννη στη «Figaro» για Τουρκία και Ευρωσύνταγμα

«Η Ε.Ε. αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον σεβασμό των κριτηρίων και των όρων ένταξης της Τουρκίας. Αποτελούν αξίες στις οποίες στηρίζεται ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Για την Ελλάδα είναι σαφές. Εάν η Τουρκία υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά, τόσο στην εσωτερική πολιτική της, όσο και στην εξωτερική πολιτική της -σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγνώριση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την ρύθμιση των αμφισβητήσεων κυριαρχίας στο Αιγαίο- δεν θα υπάρχει πλέον καμία διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Τα παραπάνω τονίζει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro http://www.lefigaro.fr/international/20060621.FIG000000179_dora_bakoyannis_la_constitution_europeenne_est_comme_la_belle_au_bois_dormant.html , με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο Παρίσι στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Κληθείσα να σχολιάσει τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει ευρωπαϊκοί λαοί, τασσόμενοι κατά της τουρκικής ένταξης, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει: «Κατανοώ τους φόβους των ευρωπαϊκών λαών, όπως και εκείνους του ελληνικού λαού. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς. Η Τουρκία δεν θα γίνει δεκτή παρά μόνον αφότου αναγνωρίσει το κοινοτικό κεκτημένο και θα ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια ένταξης. Για τον λόγο αυτόν η διαδρομή προς την Ε.Ε,. είναι πολύ σημαντική. Είναι εξίσου σημαντική όπως και η ίδια η ένταξη. Υπενθυμίζω ότι το 1977 η Κομισιόν ήταν κατά της ένταξης της Ελλάδας . Τέσσερα χρόνια μετά και με την υποστήριξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστένγκ, η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΕΟΚ.

Όσο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής της στην Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ναι μεν έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά –όπως είπε- απομένουν πολλά να γίνουν. «Οι πολιτικοί μας όπως και οι λαοί μας επιθυμούν μια λύση. Κάτι που δεν είναι εύκολο καθώς τα προβλήματα χρονολογούνται εδώ και 30 χρόνια. Στις σχέσεις μας με την Τουρκία η γαλλο-γερμανική προσέγγιση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μας δίνει το παράδειγμα. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις αντιπαλότητες του παρελθόντος και να γυρίσουμε την πλάτη στην λογική του νικητής - ηττημένος . Και να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας», προσθέτει.

Εξάλλου σε ερώτηση για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μοιάζει σαν την ωραία κοιμωμένη του δάσους. Βρίσκεται σε λήθαργο». «Τί ακριβώς επιθυμούμε ; Μια ισχυρή Ευρώπη, αλλά η οποία θα διασφαλίζει και το ευρωπαϊκό κοινωνικό σύστημα. Για το Σύνταγμα η Ε.Ε. έδωσε διορία περισυλλογής έναν επιπλέον χρόνο. Αποτελεί μια περίοδο πολύ χρήσιμη που θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε καλύτερα τις αιτίες των αρνητικών απαντήσεων στο κείμενο αυτό. Αλλά κατά την γνώμη μου, αυτός ο χρόνος είναι αρκετός. Μετά, θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας και να έχουμε το πολιτικό σθένος να συνεχίσουμε. Στην Ελλάδα επικυρώσαμε το Σύνταγμα, διότι πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα καλό κείμενο. Εάν προταθούν επιπρόσθετα στοιχεία, θα τα συζητήσουμε», σημειώνει.

Επίσης η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει πως το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το κουράγιο που θα επιδείξουν οι πολιτικοί. «Ελπίζω», είπε, «ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί θα αποφασίσουν να εκλέξουν εκπροσώπους που θα έχουν το όραμα μιας ισχυρής Ευρώπης, με ένα κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, μια Ευρώπη που θα παίξει ένα εποικοδομητικό ρόλο και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των λιγότερο ευνοημένων. Μερικές φορές ξεχνάμε ότι στην Αφρική, ή στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η Ευρώπη είναι αυτή που είναι παρούσα. Δεν θέλω η Ευρώπη να ξεχάσει την δράση της αυτή υπέρ της βοήθειας των χωρών αυτών. Η Ευρώπη μπορεί να γίνει πολύ ισχυρή, και θα πρέπει να αποφασίσουμε από σήμερα τις αλλαγές που θα πρέπει να της επιφέρουμε».