Πολιτιστικά
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 10:23

Δημήτρης Πιατάς: «Χρειαζόμαστε καλό καπετάνιο…»

Πρωταγωνιστής σε ένα έργο που ο δημιουργός του θεωρεί την ποίηση και το θέατρο το μόνο φάρμακο για να σώσει τη χώρα από την παρακμή, ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς μάς μιλά για την παράσταση «Βάτραχοι».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνιστής σε ένα έργο που ο δημιουργός του θεωρεί την ποίηση και το θέατρο το μόνο φάρμακο για να σώσει τη χώρα από την παρακμή, ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς μάς μιλά για την παράσταση «Βάτραχοι».

Καυστικά σατιρική και ποιητική, μία από τις ευρηματικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, από τις επιχειρήσεις Μαροσούλη, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, σε μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Στο έργο αυτό που διδάχτηκε στα Λήναια το 405 π.Χ., ο Διόνυσος, απογοητευμένος από την πενία των δραμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο, προκειμένου να φέρει πίσω ένα μεγάλο ποιητή, ικανό να σώσει την πόλη από την παρακμή. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, ορίζοντας διαιτητή τον ίδιο τον Πλούτωνα, ώστε ο καλύτερος εκ των δύο να επιστρέψει.

Ο Δημήτρης Πιατάς αναλαμβάνει έναν διπλό ρόλο σε αυτήν την κωμωδία και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι σατιρίζει ο Αριστοφάνης μέσα από τους «Βατράχους»;

«Την ανάγκη αναζήτησης του ορθού λόγου. Ο κόσμος χάνεται στις κοινοτοπίες και στα εύκολα λεκτικά πυροτεχνήματα. Το πνεύμα μπαίνει στη ζυγαριά, ζυγίζεται σαν τυρί, γίνεται προϊόν».

Πώς πλέκεται η υπόθεση της ευρηματικής αυτής κωμωδίας;

«Ο θεός Διόνυσος κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει έναν ποιητή, τον Ευριπίδη ή τον Αισχύλο, αφού οι πολιτικοί δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα. Η καταγραφή της διαδρομής στον Κάτω Κόσμο, με τις ευτράπελες καταστάσεις, είναι το έργο».

Πώς προσεγγίζει το έργο ο Κώστας Φιλίππογλου;

«Η σκηνοθετική πρόταση είναι ο χορός να εικονοποιεί, συμμετέχοντας σε όλες τις εικόνες που δημιουργεί το κείμενο».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρόλου σας;

«Υποδύομαι τον Ηρακλή - Ήρωα, όπως δεν είναι, και τον Θυρωρό - Αιακό, δειλό χρυσαυγίτη, όπως είναι».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Ναυτία! Γιατί το καράβι κουνάει».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Καλό καπετάνιο».

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Το λιμάνι».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, βοηθός σκηνοθέτις: Γιώτα Σερεμέτη, σκηνικά -  κοστούμια: Τέλης Καρανάνος - Αλεξάνδρα Σιάφκου, κίνηση: Σοφία Πάσχου, μουσική: Νίκος Γαλενιανός, σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη, φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος. Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Καφετζόπουλος.

Μαζί τους οι: Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Συμεωνίδης, Εριφύλη Στεφανίδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ειρήνη Μπούνταλη, Φοίβος Συμεωνίδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Μουσικοί - perfomers: Σταμάτης Πασόπουλος, Christoph Blum. Στον χορό, συμμετέχει όλος ο θίασος.

 

Πληροφορίες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: περιοδεία: γενική είσοδος: 20 ευρώ, φοιτητικό -  ανέργων: 15 ευρώ, Επίδαυρος: 7,20 έως 45 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.