Κόσμος
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 13:55

Βιέννη - Αρχισε η σύνοδος Ε.Ε. - ΗΠΑ (2)

Αρχισε το μεσημέρι στα παλιά ανάκτορα Χόφμπουργκ στο κέντρο της Βιέννης η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ, παρουσία του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Στη σύνοδο, ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος λίγο πριν το μεσημέρι είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και τον καγκελάριο Σιούσελ, αναμένεται να ζητήσει από την ηγεσία της Ε.Ε. μια σαφέστερη θέση των Ευρωπαίων στο θέμα του Ιράν και στην επιδιωκόμενη από τον ίδιο επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τεχεράνης.

Από την πλευρά της η κοινοτική ηγεσία προτίθεται να θέσει τα θέματα των φυλακών του Γκουαντάναμο και των παράνομων πτήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, όπως υποσχέθηκε χθες στο Ευρωπαικό Κοινοβοβούλιο ο κ. Σιούσελ. Επίσης θα θίξει τα ζητήματα της υποχρεωτικής θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ για πολίτες των νέων χωρών της ΕΕ και της Ελλάδας, το θέμα του αμερικανικού προστατευτισμού απέναντι σε ξένες επενδύσεις, της προστασίας του κλίματος αλλά και των προσωπικών στοιχείων για επιβάτες πτήσεων προς τις ΗΠΑ.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να υιοθετήσει ένα Τελικό Κείμενο εννέα σελίδων, συναίνεση ανάμεσα στις δύο πλευρές φέρεται να υπάρχει στον τομεά του παγκόσμιου εμπορίου, στην εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό και την οικονομική υποστήριξη των Παλαιστινίων, όπως επίσης στην αντιμετώπιση πειρατικών προϊόντων και στα προγράμματα ανταλλαγών στο χώρο της Παιδείας.

Το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του θα επισκεφθούν τη φημισμένη Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου προβλέπεται συνομιλία του κ. Μπους με επιλεγμένους από την αμερικανική πρεσβεία φοιτητές, καθώς και μια συναυλία της ξακουστής Παιδικής Χορωδίας Βιέννης.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, διαδηλώνουν κατά του Τζορτζ Μπους και της αμερικανικής πολιτικής, σε μια σειρά διαδηλώσεων που κρατούνται όμως μακριά από τον τόπο της Συνόδου και τον αμερικανό πρόεδρο.

Αργά το απόγευμα, ο Τζορτζ Μπους, ολοκληρώνοντας την εικοσάωρη παραμονή του στη Βιέννη -την πρώτη ενός αμερικανού προέδρου εδώ και 27 χρόνια (τελευταία ήταν αυτή του προέδρου Τζίμι Κάρτερ για τη Συνάντηση Κορυφής με τον Σοβιετικό ηγέτη Λέονιντ Μπρέζνιεφ το 1979)- μεταβαίνει στη Βουδαπέστη όπου αύριο πρόκειται να παραστεί σε εκδήλωση για την 50 ή επέτειο από την εξέγερση του 1956.

Πηγή ΑΠΕ