Κόσμος
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 17:35

Μπους: «Πολύ θα ήθελα να κλείσω το Γκουαντάναμο»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα στη Βιένη ότι επιθυμεί να κλείσει το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο, επισήμανε όμως ότι πρώτα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να επαναπροωθηθούν όσοι κρατούνται σε αυτό, στις χώρες καταγωγής τους.

«Πολύ θα ήθελα να κλείσω το Γκουαντάναμο», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με τους ιθύνοντες της Ε.Ε. μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι «ενημέρωσε τους αξιωματούχους που συνάντησε στη Βιένη για την πρόθεσή του να αποστείλει στις χώρες τους (τους κρατούμενους στην αμερικανική βάση της Κούβας), τόνισε όμως, ότι ορισμένοι από αυτούς «θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων».

Ο Τζορτζ Μπους υπενθύμισε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται με τις χώρες καταγωγής των κρατουμένων για να τους εκδόσουν εκεί, και ότι δεν θα δεχθεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε χωρίς συμφωνία με τις χώρες αυτές. «Πρόκειται για ψυχρούς δολοφόνους, θα σκοτώσουν εάν αφεθούν ελεύθεροι», είπε.